Shiitake (Lentinula edodes)

2010-04-15

sponsored links

Shiitake (Lentinula edodes)

A Földön termõ növények között a legõsibb és fajtákban leggazdagabb a gomba.
Ennek az érdekes növénynek (amely tulajdonképpen nem is tartozik a zöldségek közé) kb. 50 000 különbözõ fajtája létezik, ebbõl csak kb. 2 500 faja a hétköznapi értelemben vett gomba, ezekbõl is csak 500 féle fogyasztható...

A shiitake gombát kocsánytalan tölgyek környékén, vagy a fák törzsén termesztik. Ezt a tölgyfát japánul -amint egy távoli ismerõsömtõl megtudtam- "shii"-nek neveznek, tehát innen származhat az elnevezése is. :) A legjobb gombákat a tél folyamán szüretelik le. Érdekes, hogy a gomba szárítása közben nátrium-gualinát keletkezik, amit japán testvéreink az ötödik ízként emlegetnek és "umami"nak hívnak.

Japánban, Kínában nagyon ismert gomba, a shiitake.
Ázsiában már több évszázada alkalmazzák többek között daganatok, megfázás, szívbetegségek, magas vérnyomás, elhízás, szexuális és az öregedéssel együtt járó problémák megelõzésére, kezelésére. A benne lévõ poliszacharidok erõsítik az immunrendszer mûködését. Mérsékli a magas vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet, lassítja az öregedés folyamatát.
A shiitake proteinben, szénhidrátokban, vitaminokban, esszenciális aminosavakban gazdag. Kiemelkedõ aktív anyaga egy poliszacharid. Enyhíti a vírusfertõzések okozta megbetegedések (influenza) tüneteit és lefolyását.


 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... igenyesszakacs.blog.hu/2010/04/15/shi...

sponsored links

Keres?s