Shakshuka
sponsored links
Itt a ny?r, indulhat a lecs?szezon, ennek ?r?m?re egy k?zel-keleti lecs? v?ltozatot, a shakshuka-t f?ztem ma eb?dre.
A shakshuka egy f?szeres, paradicsomsz?sz alap? egyt?l?tel, amiben ? a mi toj?sos lecs?nkt?l elt?r?en ? eg?szben s?lnek meg a toj?sok, ennek k?sz?nhet?en sokkal mutat?sabb lesz a v?geredm?ny.
Eredet?t tekintve az ?szak-afrikai ?s az izraeli konyha tradicion?lis fog?sa, de T?r?korsz?gban ?s Spanyolorsz?gban is ismert ? ez ut?bbi v?ltozatba n?mi f?szeres kolb?sz, chorizo is ker?lhet. Fogyaszthatjuk reggelire, eb?dre, vacsor?ra, pit?val vagy keny?rrel k?r?tve. Rengeteg v?ltozata ismert, ?s m?g egy tov?bbi el?nye, hogy nagyon gyorsan elk?sz?l.
Hozz?val?k:
3 ev?kan?l ol?vaolaj
1 nagy v?r?shagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 hegyes er?s paprika
1 kaliforniai paprika
1-2 te?skan?l cukor
80 dkg h?mozott paradicsom-konzerv vagy friss paradicsom, h?mozva
1,5 ev?kan?l ?des ?r?lt f?szerpaprika
1 te?skan?l r?mai k?m?ny
1 csokor friss petrezselyemz?ld apr?ra v?gva
5 toj?s
s?
frissen ?r?lt bors
fekete ol?vabogy? (elhagyhat?)
feta sajt
Elk?sz?t?s:
Az ol?vaolajon megdinsztelj?k a megtiszt?tott, felkarik?zott v?r?shagym?t. K?zben hasonl? nagys?g?ra szeletelj?k a k?tf?le paprik?t, ?s a hagym?hoz keverj?k. ?vegesre pir?tjuk, majd hozz?adjuk a cukrot ?s a megpucolt, felszeletelt fokhagym?t. P?r perc m?lva a t?zr?l leh?zzuk, belevegy?tj?k a r?mai k?m?nyt ?s a f?szerpaprik?t, v?g?l hozz??ntj?k a paradicsomot. A petrezselyemz?ldb?l keveset f?lretesz?nk a t?lal?shoz. A t?bbi petrezselyemmel, s?val, borssal f?szerezz?k, ?s id?nk?nt megkeverve, k?zepes l?ngon 1/2 ?r?n ?t fed? n?lk?l f?zz?k az ?telt. Ev?kan?llal 5 m?lyed?st k?sz?t?nk a lecs?ba, ?s ?vatosan, egyes?vel bele?tj?k a toj?sokat, majd tov?bbi 5-10 percen kereszt?l, lefedve f?zz?k az eg?szet. Apr?ra v?gott ol?vabogy?val, morzsolt fet?val ?s petrezselyemz?lddel megsz?rva t?laljuk.
A recept a Kif?zt?k magazinban is megjelent.