Shakshouka (SAK-SU-KA)
sponsored links
Íme 2014 egyik legmenõbb reggelije paradicsommal, tojással és isteni fûszerezéssel, villámgyorsan!
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 fej fehérhagyma (vagy vöröshagyma)
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 nagy kápia v. kaliforniai paprika
- 4-5 db olajban eltett articsóka szív
- 0,5 dl olívaolaj
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál római kömény
- Kevéske reszelt szerecsendió
- 2 darabolt paradicsom konzerv
- 4 db tojás
- Só, bors
- 1 kis csokor petrezselyem
A hagymát nagyobb szeletekre vágjuk és a megroppantott, felaprított fokhagymával együtt kevés olajon párolni kezdjük. Hozzádobjuk a vékony csíkokra vágott paprikát és a darabokra vágott konzerv articsókát. Pár perc párolás után ráöntjük a darabolt paradicsomot, és az egészet befûszerezzük pirospaprikával, római köménnyel, kis szerecsendióval, sóval, borssal. Ízlés szerint egy teáskanál cukor is mehet hozzá, ha nem akarjátok, hogy savanykás legyen a paradicsomtól és az articsókától. Az egészet kis lángon rotyogtatjuk, míg láthatóan sûrûbbé nem válik a paradicsomos ragu (kb. 10 perc). Ekkor ráütjük a 4 tojást és hagyjuk, hogy alulról elkezdjenek kifehéredni. A végén a serpenyõt lefedve, vagy 150 fokos sütõbe dobva megszilárdítjuk a tojásokat. Csináljátok ízlés szerint, a legfinomabb akkor lesz, ha a sárgája folyékony marad! Tálaláskor még a tojásokat külön-külön is megsózzuk-megborsozzuk kicsit és az egészet megszórjuk friss, durvára vágott petrezselyemmel. Tökéletes reggeli ropogós kenyérrel tunkolva, de nyugodtan próbáljátok ki ebédre vagy vacsorára is, isteni lesz!
Még több ötlet, még több videó a Szárnyas Ízvadász blogban, nézzétek! Ja és persze lájkoljatok Facebookon is!