Sert?sh?sos k?nai gomb?c

2020-04-14

sponsored links


Mostan?ban r?kattantam az ?zsiai konyh?ra. Arra m?r r?gen r?j?ttem, hogy a k?nai konyha nem az, amit n?lunk idehaza a k?naiak k?nai konyha n?ven adnak el, ?s amit soha nem is szerettem. Olyan j?, hogy a h?ziasszonyok vil?gszerte megosztj?k saj?t nemzetis?g?k autentikus fog?sait. Sokat lehet tanulni t?l?k.





A gomb?c nagyon jellegzetes ?tel eg?sz ?zsi?ban. Gomb?cnak mondj?k ugyan, de ink?bb kagyl? form?j?, ?ltal?ban dar?lt h?ssal, r?kkal t?lt?tt t?sztabatyuk ezek. ?n m?g soha nem ettem ?tteremben, ez?rt is gondoltam, hogy kipr?b?lom. Az ?zekkel is lehet utazni. Egyik kedvenc k?nai szak?csn?m receptje ut?n csin?ltam, de az eny?mben nincsen r?k, csak dar?lt h?s. 

Hozz?val?k 25 db gomb?choz (ez 2 f?re el?g szerintem):
a t?szt?hoz:
20 dkg liszt
2 dkg ?tkez?si kem?ny?t?
1 mokk?skan?l s?
kb. 1,3 dl szobah??rs?klet? v?z
a t?ltel?khez:
25 dkg dar?lt sert?sh?s
1 ?jhagyma v?kony karik?kra v?gva z?ldj?vel egy?tt
2 ev?kan?l sz?jasz?sz
1 kisebb toj?s
1 csapott mokk?skan?l k?nai ?tf?szer kever?k
1 mokk?skan?lk?nyi reszelt friss gy?mb?r
1 csipet cukor
2 cl v?z
s?, frissen ?r?lt bors
az ?ntethez:
1 te?skan?l ?r?lt chilipaprika
1/2 dl olaj (mogyor? vagy sz?ja ha van)
2 gerezd apr?ra v?gott fokhagyma
1 ev?kan?l sz?jasz?sz
1 te?skan?l cukor
1 te?skan?l rizsecet (n?lem ennek h?j?n feh?rborecet)
s?

A t?szt?t ?ssze?ll?tjuk, az a l?nyeg, hogy apr?nk?nt adjuk hozz? a  vizet, mert j? kem?nynek kell lennie. Pihentetj?k 30 percig, azt?n sz?p sim?ra ?tgy?rjuk, s m?g pihentetj?k egy ?r?t. Ezalatt be?zes?tj?k ?s j?l kikeverj?k a dar?lt h?st, ?s elk?sz?tj?k az ?ntetet vagy m?rtogat?st. Ha eleget ?llt a t?szta, hengerr? form?zzuk, kis darabk?kra v?gjuk, majd kis k?r?ket ny?jtunk bel?l?k. M?g ezzel foglalatoskodunk, addig tesz?nk fel egy nagy faz?k vizet forrni, 2-3 te?skan?l s?val. Ha mind bet?lt?tt?k a t?sztakorongokat, mehetnek a forr?sban l?v? v?zbe olyan 10 percre. A chilis sz?szba m?rtogatva fogyasztjuk.

Meglep? m?don pillanatok alatt meg lehet csin?lni a t?sztakorongokat, azt hittem pepecsebb lesz, de nagyon hamar megvolt. ?n egy kis t?lban vizet is magam mell? k?sz?tettem, mert a t?sztakorongok sz?leit vizeztem bet?lt?s el?tt, ?gy k?nnyebben ?s biztosabban ?sszeragadnak. A bet?lt?s sem olyan lass?, csak nekem m?g nem ?llt m?g k?zre a gomb?c form?z?sa igaz?n, de h?t el?sz?r csin?ltam. Sz?val, nem olyan macer?s, mint amilyennek l?tszik, ellenben isteni. Megtartom, ezt?n s?r?n fog k?sz?lni k?nai vagy ?zsiai gomb?c, nagyon finom. Lehet egy?bk?nt g?z?lni is, ha van valakinek k?nai bambuszp?rol?ja. Vagy serpeny?ben el?sz?r kev?s olajon lepir?tani a gomb?cok alj?t, azt?n 1-2 ev?kan?lnyi vizet a serpeny?be t?ve, fed?vel lez?rva megg?z?lni a gomb?cokat. Ekkor is el?g nekik 7-12 perc.






Folytats a blogon ... szellemafazekban.blogspot.com/2020/04...

sponsored links

Keres?s