Segítsüti 2010 õsz - Vídám vaníliás sütinyalóka
sponsored links
Idén abban a megtiszteltetésben van részem, hogy tagja lehetek annak a 27 gasztrobloggerekbõl álló csapatnak, akik azért sütnek, hogy segítsenek. Az általunk sütött sütikre szeptember 17-20.-a között lehet licitálni a Segítsüti oldalán, a befolyó összegekbõl pedig a budapesti I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikát és a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáját fogják támogatni. Idei újdonság: idén Romániából is lehet licitálni az én sütimre :)
Mikor nemisbéka felkért, azt sem tudtam, mihez kezdjek örömömben, és egybõl igent akartam mondani, mert az volt a feltétel, hogy gasztroblogot vezessek, anyuka legyek (két gyönyörû huncutkát igyekszek a jó úton terelgetni), és magyarországi legyek. Ez az utolsó volt a bökkenõ, mert pont 20 kilométerrel késtem le Magyarországot... Szerencsére nem gond a sütik elpostázása, nemisbéka rá(m)bólintott, és így, kakukktojásként, én is boldogan sütögettem erre az alkalomra két kisfiammal együtt, mert õket az ilyen akciókból nem lehet kihagyni!
Szerencsére a mi esetünkben nem volt különösebb komplikáció a szülést illetõen, hacsak azt nem nézzük, hogy én, a másfél méterremmel 54 és 58 centis "apróságoknak" adtam életet, 3850g volt az elsõ és 4200g volt a második fiacskám, de szerencsére az itteni orvosoknak köszönhetõen nagyjából komplikáció mentes volt mindkét szülésem, és összeszorul a szívem, ha azt hallom, hogy más nem tudja csodaként megélni a szülést, illetve a születést. Remélem, hogy egyszer majd itt, a határon túl is akad egy ilyen lelkes csapat, aki ilyen nagy segítséget nyújt majd az itteni gyermekkórházaknak is.
És itt az én sütim:
Vídám vaníliás sütinyalóka
Hozzávalók:
340 g szobahõmérsékletû vaj vagy margarin
190 g cukor
2 tojás
3 tk vanília eszencia
1 tk só
650 g liszt + egy kevés a dolgozófelülethez
ételszínezék
pálcikák a sütihez
Elkészítés:
A szobahõmérsékletû vajat vagy margarin a cukorral jó habosra összekeverem, majd egyenként hozzákeverem a tojásokat és a vaníliát, és ezekkel is jól összedolgozom. Ezután hozzáadom a kevéske sót, és fokozatosan robotgéppel beledolgozom a lisztet. Mikor kész, lisztezett felületen mégegyszer kézzel átgyúrom, hengerré formázom és négy egyenlõ részbe vágom. A tésztarészekbe robotgéppel beledolgozom az ételfestéket, majd folpackba csomagolva 3 órán át hûtõben kell pihentetni.
A pihentetett tésztalabdákat vékonyra nyújtottam, és többféleképpen dolgoztam fel:
- a spirálsütihez egymásra tettem a négy kinyújtott lapot, feltekertem, picit összenyomkodtam, 10 percre visszatettem a hûtõbe, majd a hengerbõl kb. 1 cm vastagságú lapocskákat vágtam. Ezeket felhúztam a pálcikára, és elõmelegített sütõben (180 fokon) 10-12 perc alatt megsütöttem.
- a spirál-csillagnál ugyanaz volt az eljárás, csak a körbõl csillagformát szúrtam ki.
- a kockás sütinél kis, nem egészen ujjnyi vastagságú hengereket formáztam, majd egymás mellé tettem alul egy sárga, egy piros és még egy sárga hengerkét, középre piros-zöld-piros hengert, és felülre megismételtem az alsó sort. A hengereket egy kinyújtott zöld tésztalappal vettem körül, kicsit összenyomkodtam (nem szabad nagyon összenyomni, esetleg gyúrni, mert elmozdul a minta), 10 percig visszatettem a hûtõbe és utána nem egészen egy centis korongokat vágtam belõle. Ezeket is pálcikára húztam és 12 perc alatt megsütöttem.
A minták és formák lehetõsége végtelen, mindenki fantáziájától függõen formálhatja, variálhatja õket.
Ebbõl a tésztából a sütik méretétõl függõen 25-35 aprósüti lesz, hacsak a lelkes kostolók nem pusztítják el a massza egy részét még nyersen, mert hát elég volt egy percre elfordulnom, és máris csipegettek az én fiókáim.. :)
Köszönöm, hogy segíthetek, és köszönöm a segítséget a huncutkáimnak is:
Tomi, a fõkavaró, fõgyúró, fõfõ, és Matyi, a fõkostoló és fõkolaboráló: