Savany? k?poszt?s sztrapacska
sponsored links
Jaj, nagyon szeretem a krumplis ?teleket. Sztrapacska, d?d?lle, t?csni, krumplis l?ngos, r?zal?k - hogy csak n?h?nyat eml?tsek a rengeteg f?l?b?l amit b?rmikor meg tudn?k enni. Szerencs?re van egy sztrapacskak?sz?t? mester?nk csal?don bel?l - nevezetesen apuk?m - aki b?rmikor kaphat? arra, hogy egy j? nagy adagot f?zz?n. Ugyanis ? is nagyon szereti, juht?r?san ?s k?poszt?san egyar?nt.
Hozz?val?k:
- 50 dkg burgonya (lehet?leg f?zni val?, lisztes burgonya legyen)
- 30-35 dkg r?tesliszt
- 1 toj?s
- 10-15 dkg f?st?lt szalonna
- 2 ev?kan?l zs?r
- 50 dkg savany?k?poszta
- 1 kisebb fej hagyma
A szalonn?t apr? kock?ra v?gjuk, beletessz?k egy l?basba, hozz?adjuk a zs?rt ?s ebben ropog?sra s?tj?k. A p?rc?ket sz?r?kan?llal kiemelj?k, egy t?lk?ban tegy?k f?lre.
A szalonnazs?r fel?t ?t?ntj?k egy serpeny?be, ezen megdinsztelj?k az apr?ra v?gott hagym?t. Ezut?n r?dobjuk a j?l ?tmosott savany? k?poszt?t ?s megp?roljuk rajta.
A megh?mozott ?s megmosott burgony?kat, lereszelj?k. Hozz?adjuk a toj?st, a kiolvasztott szalonnazs?rb?l egy keveset, f?l k?v?skan?lnyi s?t ?s minimum 30 dkg lisztet, de val?j?ban annyit, amennyit a krumpli felvesz. Kem?nyebb galuskat?szt?t kell kapnunk.
Forr?sban l?v? v?zbe szaggatjuk a t?szt?t nokedliszaggat? seg?ts?g?vel. Apuk?m ?gy szokta k?sz?teni, ahogy a nagymam?mt?l l?tta: v?g?deszk?ra vesz egy keveset a massz?b?l ?s egy ?les k?ssel kis darabokat vagdos bel?le ?s gyors mozdulattal a v?zbe helyezi. Addig ism?tli, am?g elfogy az ?sszes nyers t?szta. Forr?st?l sz?m?tva kb. 8 percig f?zz?k a galusk?kat, majd lesz?rj?k, hideg v?zzel le?bl?tj?k ?s a felforr?s?tott marad?k szalonnazs?rra dobjuk. Hozz?adjuk a savany? k?poszt?t is ?s j?l ?sszekeverj?k.
T?lal?skor ne felejts?k a szalonnap?rc?t k?n?lni mell?, azzal az igazi!