Sajttorta

2010-04-28

sponsored links


Aki nem ismeri, a száját húzza, mikor meghallja, mert - gondolom - valami trappista sajtos édesség egy csodálatos édesség jut eszébe...de ha egyszer megkóstolod...

Mióta Bécsben a Neniben egy csodálatos szelet sajttortát ettem, azóta keresem a tökéletes receptet. Hogy mennyi a sajt-tejföl-tejszín-tojás arány, az receptrõl receptre változik, mintahogy az is, hogy vízfürdõben, vagy egyszerûen sütõben sütjük. Az alaptortára lehet különbözõ gyümölcsöket és önteteket rakni, ezúttal én Speculoos krémbõl (még Párizsból) és tejszínbõl fõztem egy kis karamell öntetet.

Nem túl édes, de nagyon különleges ízû és selymes állagú lett.

Hozzávalók: 30 deka keksz (valamilyen digestive a legjobb), 12,5 deka vaj olvasztva, 60 deka sajtkrém (Philadelphia, de most anyagi okokból Tesco sajátmárkás sajtkrémmel csináltam), 15 deka porcukor, 3 tojás, 3 tojás sárgája, 1 deci tejföl, 1 deci tejszín, 1 ek liszt, 1 citrom leve és héja

A kekszet megtörjük. Én be szoktam rakni egy mûanyag zacskóba, a zacskót bekötöm és becsavarom egy konyharuhába, majd húsklopfolóval megütögetem. A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a kekszmorzsával, majd egy kerek (23-26 cm) tortaforma aljába nyomkodjuk.
A krémhez kikeverjük a sajtkrémet a porcukorral, hozzáadjuk a tejfölt, a tejszínt, tojásokat egyenként, majd a tojássárgákat, a citrom levélt és lereszelt héját és végül a lisztet is.
Ráöntjük a keksz alapra. Ezután két lehetõség közül választhatunk. Vagy 180 fokon megsütjük kb 45 perc alatt. Vagy pedig becsomagoljuk a tepsit alufóliába és berakjuk egy nagyobb tálba, amibe forró vizet öntünk úgy, hogy a tepsi feléig érjen a víz, és így sütjük meg kb 50-60 perc alatt.
Ezután rakhatunk a tetejére bármilyen gyümölcsöt, vagy csoki-, karamell- illetve citromkrémet.


Folytats a blogon ... mennyeimignon.blogspot.com/2010/04/sa...

sponsored links

Keres?s