Sajttorta eperlekvárral

2010-05-10

sponsored links

Ennek a gyors tortának az alapját elkészíthetjük omlós tésztából is, de ha erre nincs idõnk, vagy kedvünk, akkor tökéletesen megfelel a szekrénybõl elõkapott száraz keksz is. Amikor kivettük a sütõbõl, még melegen tölthetünk bele lekvár helyett csokoládészirupot, esetleg karamellt.

 
 
 
? 20 dkg Zabfalat, vagy valami hasonló száraz keksz
? 10 dkg vaj
? 60 dkg natúr krémsajt (természetesen lehet mascarpone is, de én ezúttal az olcsóbb Medve mellett maradtam)
? 15 dkg cukor
? 1 púpozott evõkanál finomliszt
? 1 citrom lereszelt héja
? 1 dl tejföl
? 3 szép nagy tojás
 
A kekszet ledaráljuk, majd összekeverjük az olvasztott vajjal. Miután összeállt, egyenletesen belelapítjuk egy kerek tortaformába, majd 165 fokos sütõben, úgy öt perc alatt kisütjük. Ezzel el is készült a torta alja.
A sütemény masszájához alaposan összekeverjük a krémsajtot a többi hozzávalóval. Egyszerûbb és gyorsabb is, ha mixerrel dolgozunk, de kézzel, fakanállal sem lehetetlen a feladat. Ha elkészült, ráöntjük a torta alapjára, egyenletesen eloszlatjuk rajta, majd jó háromnegyed óra alatt, szintén 165 fokon készre sütjük. A vége felé már figyelni kell, mert a különbözõ alapanyagok miatt valamennyit változhat a sütés ideje. Szép barna lesz a teteje, ha elkészült, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg!
A tortát ekkor vegyük ki a sütõbõl, és habzsák, vagy sütemények díszítéséhez használt kinyomó eszköz segítségével, kör alakban, szimmetrikus elrendezésben, nyolc-tíz pontban ? attól függõen, hogy hány szeletet akarunk ? töltsünk bele lekvárt. Ha kihûlt, legalább négy-öt órára tegyük hûtõbe, de jobb, ha egyet ott éjszakázik a fogyasztás elõtt. Díszítsük friss gyümölccsel, citromfûvel, porcukorral. Adhatunk mellé egy-egy gombóc fagyit is.
 
 
(A mennyiségek megadásánál Stahl Judit New York-i sajttortájának receptjét vettem alapul.)


 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... timoandjulien.blog.hu/2010/05/10/sajt...

sponsored links

Keres?s