Sajtos tallér
sponsored links
Nem tudom, ki hogy van vele, de én, hajlamos vagyok megfeledkezni a sós süteményekrõl. Fõleg ünnepek környékén -nem tudom miért, talán, hogy még jobban megédesítsük a napokat majdhogynem csak édes süteményeket gyártok . :) ...zserbó, ischler, hókifli, nagymami tortája, vaníliás kifli, bonbonok és kekszek, de valahogy a sós rágcsálni-valók elmaradnak. Lehet, hogy mert kifejezetten édesszájú vagyok és mivel én vagyok a sütifelelõs , önzõ módon ezekbõl készítek többet. :D Pedig tényleg jól tud esni egy kis sós íz a sok édes után. ...vagy elõtt, ...vagy közben, éppen ezért, most sajtos tallérokat sütöttünk. Igen, bizony, nem csak én, mert párom is besegített. :) Mivel ostyasütõben sütöttük és ezek nagyobbacska tallérok lettek, egyszerre csak egy fért a sütõbe. Ezért aztán eltartott egy jó darabig, mire végeztünk, de megérte. Közben persze bõszen meóztunk, így csak sacc/kb. darabszámot tudok írni az elkészült tallérokhoz. :D
Hozzávalók kb. 60-65 db tallérhoz:
50 dkg sima liszt
14 dkg margarin
10 dkg reszelt sajt
5 nagy ek. tejföl
1 tojás
4 g sütõpor
1 kk. õrölt kömény
só
- A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval együtt kézzel jól összedolgozzuk. Tömör, ruganyos tésztát kapunk, amibõl ~2,5 cm átmérõjû golyókat gömbölygetünk.
- Az ostyasütõt elõmelegítjük, majd aranybarnára sütjük benne a tallérokat.