Sajtos tall?r s?t?ben s?tve
sponsored links
Hetente egyszer tarokkozunk este. Ilyenkor kell valami az italok mell?, ?s ez a sajtos t?k?letes r?gcsa. Mivel tall?rs?t?m nincs, s?t?ben s?t?ttem, r?ad?sul valamikor m?g tavaly egy v?s?rban vettem ezt a r?zsasz?n s?tinyom?t, amit eddig nem is haszn?ltam, de most nagyon j?l j?tt, mert ha nem mint?zzuk meg valami ilyesmivel a kiny?jtott t?szt?t - ami kell?en be is "vagdossa" a fel?let?t -, a tall?rok felp?posodnak. J?l r? kell nyomkodni, ez a tr?kk, meg nagyon v?konyra kell kiny?jtani a t?szt?t, illetve a szok?sosn?l s?t?tebbre kell s?tni, ?s akkor t?k?letesen ropog?s lesz. Ha meg nem, az sem baj, mert nagyon finom ?gy is.
Hozz?val?k:
40 dkg finomliszt (ebb?l 5 dkg r?tesliszt)
1/2 csomag s?t?por
20 dkg reszelt sajt (trappista vagy edami vagy m?s olvad?s sajt)
10 dkg hideg vaj felkock?zva
4 cl olaj
1 toj?s
kb. 250 gr 20%-os tejf?l
1 te?skan?l s?
2 csapott te?skan?l k?m?nymag
1 csapott te?skan?l fekete szez?mmag
3 p?pos te?skan?l feh?r szez?mmag
Begy?jtjuk a s?t?t 200 fokra. K?t nagy tepsit kib?lel?nk szilikonos s?t?pap?rral.
A lisztet elkeverj?k a s?val ?s a s?t?porral. Majd elmorzsoljuk a hideg vajjal ?s az olajjal (lehet ol?va is, az eny?mben hidegen sajtot repceolaj van), hozz?adjuk a reszelt sajtot, toj?st, ?s kezdetnek a megadott tejf?l h?romnegyed?t. ?sszegy?rjuk, ?s ha m?g kell tejf?l, adunk hozz?. A t?szta ?llag?nak viszonylag kem?nynek, de gy?rhat?nak kell lennie, ?s nem szabad ragacsosnak lennie sem. H?romba gomb?coljuk a t?szt?t, az els?t kiny?jtjuk, addig a t?bbit h?t?szekr?nyben pihentetj?k. Mint?zzuk, szaggatjuk, s?tj?k. Majd ?gy j?runk el a t?bbi gomb?ccal is, k?zben folyamatosan s?tj?k a g?ztepsinyi adagokat. A t?sztamarad?kot ?sszegy?rjuk, kiny?jtjuk, mint?zzuk, szaggatjuk, s?tj?k. Addig ism?telj?k, m?g az ?sszes t?szta elfogy.
Ha nincs ilyen mint?z?tok, vagy igazi tall?rs?t?t?k, akkor meg lehet mint?zni h?sklopfol?val is, vagy lehet s?tni gofris?t?ben is.