Sajtos-snidlinges fougasse
sponsored links
Kezdjük egy kis történelemmel, hogy mi is az a fougasse és honnan is ered...
Egy francia kenyérfajtáról van szó, mely fõleg Provence-hoz kötõdik, de más régiókban is elõfordul.
Az ókori Rómában egyfajta laposkenyér volt a "panus focacius", ami aztán Európa többi részén is elterjedt. Olaszországban focaccia, Spanyolországban hogaza, Provance-ban fougasse, más francia területeken fouace néven ismert. Tekinthetjük egy kezdetleges pizzának vagy egy francia calzone-nak, azaz töltött, összehajtott pizzának.
A búzakalász mintájú kenyérke tökéletes kísérõje leveseknek, salátáknak!!!!Kívül ropogós, belül lyukacsos, foszlós. Ma egy más márkájú kenyérlisztet vettem, mint amit eddig használtam, nem tudom, ennek köszönhetõ-e a szuper állag, de nagyon elégedett vagyok!Zé odáig volt, hogy õ nem gondolta, hogy ez ennyire jó lesz. 1 tál leves+ a kenyér...Ez volt az ebédünk és durván jóllaktunk!!!
Kenyér-péksüti-és kelt tészta rajongóknak kötelezõ, sógorjelöltemnek, A-nak ajánlom ezt sok szeretettel :)
Hozzávalók:
500 gr kenyérliszt
7 gr szárított élesztõ
2 tk. só
1 tk. cukor
2 ek. olaj
300 ml langyos víz
fél csokor friss snidling
2 ek. reszelt parmezán
kb. 5 dkg reszelt edami sajt
Elkészítés:
1. Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval, cukorral, élesztõvel és ráöntjük az olajjal elkevert langyos vizet.
2. Alaposan kidagasztjuk kézzel a tésztát, míg szép sima nem lesz. Letakarjuk és meleg helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
3. Ekkor beledagasztjuk az apróra vágott snidlinget és kétfelé vesszük a tésztát.
4. Kb. 25x 35-ös, kissé ovális téglalapokká nyújtjuk a tésztadarabokat. Az egyiket sütõpapírral bélelt gáztepsire tesszük, megszórjuk a kétféle reszelt sajttal és beborítjuk a másik tésztalappal.
5. Ezután egy pizzavágó segítségével kialakítjuk a búzakalász mintát: hosszában bevágjuk a kenyeret majd mindkét oldalán 4-4 bevágást ejtünk. Ezután még 10-15 percig kelesztjük és mehet a sütõbe.
6. 220 fokon, a középsõ rácson 20 perc alatt készre sütjük.