Sajtos rugelach
sponsored links
Olyan finom ez a kis sajtos aprósütemény! Belül puha, kívül kicsit ropogós, imádni való. Azt szokták mondani, hogy frissen a legfinomabb, de nálunk maradt másnapra néhány darab (melyet csak egy tányérra tettem papírszalvétával letakarva) és másnap is ugyanolyan finom volt. Próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni!
Hozzávalók:
24 darabhoz
20 dkg finomliszt
10 dkg szoba-hõmérsékletû vaj
2 csapott kávéskanál só
12 dkg natúr krémsajt
+ 15 dkg reszelt sajt
(pl. trappista, edámi, gouda)
+ a tetejére a lekenéshez 1 kisebb tojás felverve
Elkészítés:
- A krémsajtot a vajjal összekeverjük, hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet és tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belõle és fóliába csomagolva legalább 1 órára hûtõbe tesszük. Erre azért van szükség, mert a tészta elég ragadós és lágy. (Az sem baj, ha egy egész éjszakára a hûtõben hagyjuk és másnap formázzuk, töltjük.)
- A hûtõbõl kivéve kettévágjuk és alaposan belisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket 25 cm átmérõjû kör alakúra. (Legyen szabályos, mert úgy lehet szép cikkekre vágni és egyformák lesznek a kifli tekercsek.)
- A kinyújtott tésztát egyenletesen megszórjuk a reszelt sajt felével, kicsit rányomkodjuk a tésztára, majd a kört 12 egyforma cikkre vágjuk. A szélesebb végétõl indulva feltekerjük a kifliket. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is: kör alakúra nyújtjuk, sajttal szórjuk, cikkekre vágjuk, feltekerjük kifli alakúra.
- Sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük õket, majd megkenjük a tetejüket a felvert tojással.
- Elõmelegített 180 fokos sütõben, alsó-felsõ sütésen 25 percig sütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet.)
Jó étvágyat!