Sajtos puffancs és gyerekmunka

2014-01-16

sponsored links

Jó napot kívánok kedves nézõink! Megkezdjük mai sorsolásunkat. Bemutatom állandó segítõtársamat, Rozit. ;)

Így könnyû, ugye? Még mielõtt agyalni kezdtem volna, hogyan fényképezzem le ezt a sajtos puffancsot, jött a gyereklány, felmászott a kis ?ikejjás? fellépõjére, a kezébe vett egy puffancsot és közölte: anya, majd én fogom. Hát ennyi. Nem kell ide semmi fakszni, csak egy jó szárnysegéd. :) Lehet, hogy hamarosan kiszorulok a konyhából és én megyek át szárnysegédbe? Aztán majd tologathatom én azt a fellépõt? ;)

Kencével vagy kence nélkül is nagyon finom. Egy tartalmas leves után tökéletes ?második?, de vendégvárónak is remek, mert pikk-pakk összeállítható. A sajtok és a krémek variálásával pedig számtalan ízben készíthetjük, csak rajtunk múlik, nincs kõbe vésett szabály. Próbáljátok ki, a siker nem marad el. ;)

Tojásmentes!

Elõkészítés: 5 perc

Sütési idõ: 10 ? 12 perc (a forma nagyságától függõen)

sajtos puffancs (6)



Hozzávalók (közepes méretû muffinformában 8 db lesz):

2,5 dl liszt

1 nagy csipet só

2 tk. sütõpor

5 dkg vaj vagy libazsír (én most az utóbbit tettem bele, mert elfogyott a vaj)

2 ? 3 nagy csipet õrölt kurkuma

1 csipet cukor

25 dkg reszelt sajt (most gouda, de lehet trappista, ementáli, vagy akár vörös cheddar is)

1,3 dl tej



a kéksajtos krémhez:

2 ek. kéksajt (sima márványsajt is tökéletesen megfelel)

2 ek. tejföl

1 kis gerezd fokhagyma

csipet só, frissen õrölt fekete bors

néhány reszelésnyi szerecsendió



a kapros kencéhez:

4 ek. tejföl

1 kis fej mogyoróhagyma kevés olajon megdinsztelve

1 csapott tk. kapor (friss vagy szárított)

só, frissen õrölt fekete bors

A sütõt elõmelegítettem 180 fokra, légkeverésen. A muffinformákat kizsíroztam.

Egy nagy keverõtálba mértem a lisztet, hozzáadtam a sütõport, a kurkumát, a sót, a csipet cukrot és jól elkevertem. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam a libazsírral.

Ezután jöttek a nedves alapanyagok: hozzáadtam a sajtot, majd a tejet, és összedolgoztam. Tömör állagot kell kapni, de arra figyeljünk, hogy túl sokáig ne keverjük. Éppen csak addig, amíg összeáll a tészta. Egyenletesen elosztottam a formákban, mindegyiket kb. a 3/4-ig töltöttem meg. Betoltam a sütõbe és 12 perc alatt világos aranybarnára sütöttem. A teteje kicsit már ropogós lett, de belül még mindig finom puha maradt.

Amíg a puffancsok sültek, gyorsan kikevertem a krémeket. Az elkészült puffancsok tetejét kézzel kissé szétnyitottam, és az így kapott mélyedésbe töltöttem a krémeket.

A Facebookon is zajlik az élet, nézzetek be oda is.

sajtos puffancs (3)



Innen is szemezgethetsz




1rakott karfiolos teszta (1024x683)
Sajtos karfiolos rakott tészta



Kék sajtos nudli



Almás zellerkrém leves sajtos pirítóssal (társszerzõi fénykép prömier)


2IMG_6586 (853x1280)
Julia Child nyomában ? fûszeres paradicsom és pirítós




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/01/16/saj...

sponsored links

Keres?s