Sajtos puffancs és gyerekmunka
sponsored links
Jó napot kívánok kedves nézõink! Megkezdjük mai sorsolásunkat. Bemutatom állandó segítõtársamat, Rozit.
Így könnyû, ugye? Még mielõtt agyalni kezdtem volna, hogyan fényképezzem le ezt a sajtos puffancsot, jött a gyereklány, felmászott a kis ?ikejjás? fellépõjére, a kezébe vett egy puffancsot és közölte: anya, majd én fogom. Hát ennyi. Nem kell ide semmi fakszni, csak egy jó szárnysegéd. Lehet, hogy hamarosan kiszorulok a konyhából és én megyek át szárnysegédbe? Aztán majd tologathatom én azt a fellépõt?
Kencével vagy kence nélkül is nagyon finom. Egy tartalmas leves után tökéletes ?második?, de vendégvárónak is remek, mert pikk-pakk összeállítható. A sajtok és a krémek variálásával pedig számtalan ízben készíthetjük, csak rajtunk múlik, nincs kõbe vésett szabály. Próbáljátok ki, a siker nem marad el.
Tojásmentes!
Elõkészítés: 5 perc
Sütési idõ: 10 ? 12 perc (a forma nagyságától függõen)
Hozzávalók (közepes méretû muffinformában 8 db lesz):
2,5 dl liszt
1 nagy csipet só
2 tk. sütõpor
5 dkg vaj vagy libazsír (én most az utóbbit tettem bele, mert elfogyott a vaj)
2 ? 3 nagy csipet õrölt kurkuma
1 csipet cukor
25 dkg reszelt sajt (most gouda, de lehet trappista, ementáli, vagy akár vörös cheddar is)
1,3 dl tej
a kéksajtos krémhez:
2 ek. kéksajt (sima márványsajt is tökéletesen megfelel)
2 ek. tejföl
1 kis gerezd fokhagyma
csipet só, frissen õrölt fekete bors
néhány reszelésnyi szerecsendió
a kapros kencéhez:
4 ek. tejföl
1 kis fej mogyoróhagyma kevés olajon megdinsztelve
1 csapott tk. kapor (friss vagy szárított)
só, frissen õrölt fekete bors
A sütõt elõmelegítettem 180 fokra, légkeverésen. A muffinformákat kizsíroztam.
Egy nagy keverõtálba mértem a lisztet, hozzáadtam a sütõport, a kurkumát, a sót, a csipet cukrot és jól elkevertem. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam a libazsírral.
Ezután jöttek a nedves alapanyagok: hozzáadtam a sajtot, majd a tejet, és összedolgoztam. Tömör állagot kell kapni, de arra figyeljünk, hogy túl sokáig ne keverjük. Éppen csak addig, amíg összeáll a tészta. Egyenletesen elosztottam a formákban, mindegyiket kb. a 3/4-ig töltöttem meg. Betoltam a sütõbe és 12 perc alatt világos aranybarnára sütöttem. A teteje kicsit már ropogós lett, de belül még mindig finom puha maradt.
Amíg a puffancsok sültek, gyorsan kikevertem a krémeket. Az elkészült puffancsok tetejét kézzel kissé szétnyitottam, és az így kapott mélyedésbe töltöttem a krémeket.
A Facebookon is zajlik az élet, nézzetek be oda is.
Sajtos karfiolos rakott tészta
Kék sajtos nudli
Almás zellerkrém leves sajtos pirítóssal (társszerzõi fénykép prömier)
Julia Child nyomában ? fûszeres paradicsom és pirítós
Így könnyû, ugye? Még mielõtt agyalni kezdtem volna, hogyan fényképezzem le ezt a sajtos puffancsot, jött a gyereklány, felmászott a kis ?ikejjás? fellépõjére, a kezébe vett egy puffancsot és közölte: anya, majd én fogom. Hát ennyi. Nem kell ide semmi fakszni, csak egy jó szárnysegéd. Lehet, hogy hamarosan kiszorulok a konyhából és én megyek át szárnysegédbe? Aztán majd tologathatom én azt a fellépõt?
Kencével vagy kence nélkül is nagyon finom. Egy tartalmas leves után tökéletes ?második?, de vendégvárónak is remek, mert pikk-pakk összeállítható. A sajtok és a krémek variálásával pedig számtalan ízben készíthetjük, csak rajtunk múlik, nincs kõbe vésett szabály. Próbáljátok ki, a siker nem marad el.
Tojásmentes!
Elõkészítés: 5 perc
Sütési idõ: 10 ? 12 perc (a forma nagyságától függõen)
Hozzávalók (közepes méretû muffinformában 8 db lesz):
2,5 dl liszt
1 nagy csipet só
2 tk. sütõpor
5 dkg vaj vagy libazsír (én most az utóbbit tettem bele, mert elfogyott a vaj)
2 ? 3 nagy csipet õrölt kurkuma
1 csipet cukor
25 dkg reszelt sajt (most gouda, de lehet trappista, ementáli, vagy akár vörös cheddar is)
1,3 dl tej
a kéksajtos krémhez:
2 ek. kéksajt (sima márványsajt is tökéletesen megfelel)
2 ek. tejföl
1 kis gerezd fokhagyma
csipet só, frissen õrölt fekete bors
néhány reszelésnyi szerecsendió
a kapros kencéhez:
4 ek. tejföl
1 kis fej mogyoróhagyma kevés olajon megdinsztelve
1 csapott tk. kapor (friss vagy szárított)
só, frissen õrölt fekete bors
A sütõt elõmelegítettem 180 fokra, légkeverésen. A muffinformákat kizsíroztam.
Egy nagy keverõtálba mértem a lisztet, hozzáadtam a sütõport, a kurkumát, a sót, a csipet cukrot és jól elkevertem. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam a libazsírral.
Ezután jöttek a nedves alapanyagok: hozzáadtam a sajtot, majd a tejet, és összedolgoztam. Tömör állagot kell kapni, de arra figyeljünk, hogy túl sokáig ne keverjük. Éppen csak addig, amíg összeáll a tészta. Egyenletesen elosztottam a formákban, mindegyiket kb. a 3/4-ig töltöttem meg. Betoltam a sütõbe és 12 perc alatt világos aranybarnára sütöttem. A teteje kicsit már ropogós lett, de belül még mindig finom puha maradt.
Amíg a puffancsok sültek, gyorsan kikevertem a krémeket. Az elkészült puffancsok tetejét kézzel kissé szétnyitottam, és az így kapott mélyedésbe töltöttem a krémeket.
A Facebookon is zajlik az élet, nézzetek be oda is.
Innen is szemezgethetsz
Sajtos karfiolos rakott tészta
Kék sajtos nudli
Almás zellerkrém leves sajtos pirítóssal (társszerzõi fénykép prömier)
Julia Child nyomában ? fûszeres paradicsom és pirítós