Sajtos pog?csa
sponsored links
M?snap is nagyon finom pog?csa :)
Az eredeti recept itt tal?lhat?.
Sajtos pog?csa
A m?rce a szok?sos 2,5 dl-es b?gre!
Hozz?val?k:
f?l kocka
friss ?leszt? (2,5 dkg)
negyed b?gre
langyos tej
5 b?gre feh?r
finomliszt (62 dkg)
20 dkg puha
vaj vagy margarin
1 ev?kan?l
puha zs?r
1 b?gre 20%-os
tejf?l (kb. 230 g)
1 p?pozott
te?skan?l krist?lycukor
1 p?pozott
te?skan?l (csapott ev?kan?l) s?
1 db toj?s ?s
egy s?rg?ja (megmarad? feh?rje j? lesz a pog?cs?k ken?s?hez s?t?s el?tt)
+ sajt a
tetej?re (vagy k?m?nymag, szez?mmag)
Elk?sz?t?s:
- Az ?leszt?t belemorzsoljuk negyed b?gre langyos tejbe, majd felfuttatjuk.
-
A felfutott
?leszt?t az ?sszes t?bbi hozz?val?val ?sszekeverj?k egy villa seg?ts?g?vel,
majd k?zzel sima t?szt?v? gy?rjuk.
- (J? tan?cs: a toj?sokat el?z?leg verj?k fel egy picit, ?gy k?nnyebb vele dolgozni. Amennyiben a t?szta nagyon ragadna, adjunk hozz? kev?s lisztet, ha sz?raz egy kis tejf?lt vagy tejet gy?rjunk hozz?. A vajat ?s a zs?rt vagy vegy?k ki a h?t?b?l j?val a s?t?s el?tt, vagy egy picit dobjuk be a mikr?ba. Legyen puha, de ne olvadjon foly?sra!)
- Ekkor lisztezett fel?leten olyan v?konyra ny?jtjuk, amennyire csak tudjuk, majd feltekerj?k az eg?szet, mint egy bejglit, majd jobbr?l-balra egym?sra hajtjuk, m?anyag t?lban lefedve pedig h?t?be tessz?k reggelig. Vagy legal?bb p?r ?r?ra. A t?szt?nak j?l ny?jthat?nak, l?gynak kell lenni, de nem ragad?snak!
- S?t?s el?tt kiny?jtjuk ism?t v?konyra, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentr?l k?z?pre, f?ntr?l k?z?pre, ?gy lesz h?rom r?teg, azt?n balr?l k?z?pre, jobbr?l k?z?pre, megint h?rom r?teg.
- ?jrany?jtjuk, ez?ttal kisujjnyi vastagra, majd lisztbe m?rtott nagyj?b?l 4-5 cm-es pog?csaszaggat?val kiszaggatjuk. A marad?k t?szt?t ?jragy?rjuk, ?jrany?jtjuk, ?jraszaggatjuk.
- A k?sz pog?cs?kat sz?tosztjuk k?t nagy g?ztepsire, amiket s?t?pap?rral b?lel?nk ki el?z?leg. Kb. egy-m?sf?l centi helyet hagyjunk k?z?tt?k, mert s?t?s k?zben meg fognak n?ni.
- A pog?cs?k tetej?t megkenj?k toj?ss?rg?val (vagy a megmaradt toj?sfeh?rj?vel), majd megsz?rjuk ?ket reszelt sajttal. ?n felesben haszn?ltam trappist?t ?s f?st?lt sajtot, Mari tan?cs?ra azonban ?gyeltem r?, hogy id?ben kivegyem, ugyanis a f?st?lt sajt hajlamos meg?gni.
- S?t?s el?tt h?sz percet kelni hagyjuk a pog?cs?kat, majd sz?znyolcvan fokos s?t?ben alul-fel?l s?t?s programon aranysz?n?re s?tj?k ?ket! A tetej?k ?s az aljuk legyen aranysz?n?, az oldaluk ink?bb feh?r lesz a s?t?s v?g?n is, ?gyelj?nk r?, hogy ne sz?r?tsuk ki! Nekem ugyan nincs l?gkever?s program a s?t?m?n, de Mari a k?vetkez?k?ppen s?ti: k?t nagy g?ztepsit tesz be egyszerre: a m?sodik ?s a negyedik r?csra, ezut?n l?gkever?s programon, 185 fokon egyszerre s?ti ?ket.