Saint Honore torta

2014-01-26

sponsored links




Fanni lányom nem édesszájú. Egyetlen sütemény van, amit igazán szívesen, bármilyen mennyiségben fogyaszt: a képviselõfánk. Többször jelezte, hogy a "Cake Boss" kedvenc tortája egy fánktorta, ami tele van pakolva képviselõfánkkal, és úgy gondolja, hogy az neki is nagyon kedvére való volna. 

Már régóta szemeztem St. Honore-val, így elkészült a fánk torta, ami egyébként ilyen gyönyörû névre hallgat. 

Az alábbi mennyiségbõl KETTÕ 22 cm-es átmérõjû torta készült. (Azért kettõ, mert mindkét lányom vitt a koleszba egyet-egyet.)

HOZZÁVALÓK
1 db fagyasztott leveles tészta

Égetett tésztához
- 2 dl víz
- 1 csipet só
- 10 dkg zsír
- 20 dkg liszt
- 6 egész tojás

Krémhez
- 5 tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 1 vaníliás cukor
- 10 dkg liszt
- 6 dl tej
- 1 dl víz

Karamellhez
- 20 dkg kristálycukor
- 1 kávéskanál ecet
- 1 evõkanál vaj

1. A leveles tésztát 2 mm vastagságúra kinyújtjuk és egy 22 cm-es tortakarikával kiszúrjuk. sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük.

2. Az égetett tésztához a vizet a sóval és zsírral felforraljuk. Mikor a zsír elolvadt és forr a víz, akkor a 20 dkg lisztet belekeverjük. Gyors mozdulatokkal összekeverjük a masszát, míg egy gombóccá áll össze. Ezt követõen levesszük a tûzrõl és egyenként belekeverjük az egész tojásokat. Ez a mûvelet nagyon fontos: csak akkor keverjük a következõ a tojást, ha az elõzõt már alaposan beledolgoztuk.
Ha a massza kész, csillagcsöves habzsákba töltjük. 
A kinyújtott leveles tésztát - spirál alakban nyomva-, beterítjük az égetett tésztával. 
200 fokra melegített sütõben kb, fél óra alatt készre sütjük.

A maradék égetett tésztából kis halmokat nyomunk és megsütjük belõle a kicsi fánkokat is.

3. A krémhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákhoz hozzáadunk 10 dkg cukrot és az 1 csomag vaníliás cukrot. Hozzáadjuk a 10 dkg lisztet és egy kevés tejjel csomómentesre keverjük.  Ha a masszánk sima, hozzákeverjük a maradék tejet és sûrûre fõzzük. 
Ha a krém kész, akkor a 2 evõkanál zselatint feloldjuk az 1 dl vízben, addig melegítjük, míg csomómentes nem lesz (nem kell forralni), és a krémhez adjuk.
A tojásfehérjéket 5 dkg cukorral kemény habbá verjük és a meleg krémbe keverjük. Egy picit hûtjük, majd csillagcsöves habzsákba töltjük.

4. A kerek tortalapra kicsi halmokat nyomunk a krémbõl.
A képviselõfánkokat betöltjük a krémmel és a leveles-égetett tésztás tortalapot körberakjuk vele. Ezt követõen a torta belsejébe nyomunk még egy sor krémet.

5. A karamellhez egy kerámia serpenyõben felolvasztottam a 20 dkg kristálycukrot. Mikor barnulni kezdett hozzáadtam a kávéskanál ecetet és az 1 evõkanál vajat. Mikor a vaj elolvadt, a karamellt a fánkok tetejére csorgattam és vékony csíkokat húztam a krémre is. 

Rendkívül mutatós és nagyon finom édesség.

Folytats a blogon ... eszticake.blogspot.com/2014/01/saint-...

sponsored links

Keres?s