S?t?t?k?s-m?kos csiga
sponsored links
Azon gondolkodtam, hogy milyen m?kos p?ks?tem?nyt s?ssek a h?gomnak, bri?st vagy babk?t, amikor megk?stoltam a t?k?t, amit el?tte vettem ki a s?t?b?l. Borzaszt? rossz ?ze volt, vagyis ink?bb semmilyen, csal?d?st okozott, hiszen az el?z? napokban mind nagyon finom volt. Ennek ellen?re kidobni nem akartam, ?gy a m?kos p?ks?tem?ny t?szt?j?ba kevertem. A m?k meg a s?t?t?k szeretik egym?st, f?k?nt egy kis naranccsal megt?mogatva.
Hozz?val?k:
2,5 dl tej
3 ek. cukor
2 toj?ss?rg?ja
2,5 dkg friss ?leszt?
5 dkg puha vaj
1 narancs reszelt h?ja
50 dkg finomliszt
kb. 15 dkg s?lt t?k
1 tk. s?
T?ltel?k:
1,5 dl v?z
15 dkg cukor
25 dkg ?r?lt m?k
2 toj?sfeh?rje
2 ek. cukor
1 mk. fah?j
5 dkg mazsola (vagy kand?rozott narancsh?j)
A t?ltel?k elk?sz?t?s?vel kezdj?k. A vizet a cukorral
felforraljuk, majd lass? t?z?n 2-3 percig forrni hagyjuk. Ezut?n bele?ntj?k az
?r?lt m?kot, az ?r?lt fah?jat, a mazsol?t (vagy az apr?ra v?gott kand?rozott
narancsot). Alaposan elkeverj?k ?s teljesen kih?tj?k.
F?l dl langyos tejbe belesz?runk egy te?skan?l cukrot ?s
belemorzsoljuk az ?leszt?t. F?lretessz?k, am?g felfut
T?lba szit?ljuk a lisztet, elvegy?tj?k a s?val ?s a t?bbi
cukorral. A k?zep?be m?lyed?st k?sz?t?nk, ide ?ntj?k a marad?k tejet, a toj?ss?rg?kat,
a puha vajat, a t?kp?r?t ?s a k?zben felfutott ?leszt?t. K?zzel vagy g?ppel
dagasztani kezd?nk. Amikor a kiss? l?gyabb t?szt?nk sz?p sima, f?nyes fel?let?
?s elv?lik az ed?ny alj?t?l a t?lat letakarjuk ?s kb. 45-50 perc alatt
dupl?j?ra kelesztj?k.
K?zben a toj?sok feh?rj?b?l egy csipet s?val ?s a k?t
ev?kan?l cukorral kem?ny habot ver?nk, majd a kih?lt m?kkal ?sszeforgatjuk.
A megkelt t?szt?t lisztezett fel?leten kb. 60x60 cm nagys?g?
n?gyzet form?ra ny?jtjuk. R?kenj?k a m?kt?ltel?ket ?s feltekerj?k, mint a
bejglit. Egy ?les k?ssel 2-3 ujjnyi sz?les darabokra v?gjuk. tepsire
sorakoztatjuk, majd letakarva kb. f?l ?r?t kelesztj?k.
K?zben 180 fokra el?meleg?tj?k a s?t?t. A megkelt m?koscsig?kat
betoljuk a forr? s?t?be ?s 25-30 perc alatt sz?p pirosra s?tj?k. r?csra szedj?k
h?lni. Frissen, porcukorral finoman meghintve t?laljuk.