S?t?t?k?s lasagne
sponsored links
Augusztus v?g?n mindig szomorkodom egy sort, hogy m?r megint elrep?lt a ny?r, azt?n megb?k?lek az ?sszel is, f?leg, ha j? hossz?ra ny?lik a v?nasszonyok nyara, mint id?n, okt?ber v?ge fel?, m?g mindig tart. K?zben r?j?v?k, hogy igaz?b?l ez jobb is, mint a ny?r, nincsen k?nikula, ami ?jabban egyre t?bbsz?r jelentkezik, csak a melenget? naps?t?s ?s a sz?nesed? f?k, olyan j? ilyenkor a szabadban lenni. ?s a konyh?ban is: m?g van el?g friss z?lds?g ?s gy?m?lcs ny?rr?l, de m?r megjelennek az ?szi finoms?gok is, mint p?ld?ul a s?t?t?k, gesztenye, erdei gomba..
Az idei s?t?t?k?s kedvencem a lasagne, szerintem jobb, mint a klasszikus verzi?, nagyon tetszik az ?des-s?s ?zvil?ga, a ropog?s t?kmag pedig igaz?n k?l?nlegess? teszi.
Hozz?val?k:
250 g lasagne t?szta
200 g mozzarella
100 g pir?tott t?kmag
a tetej?re reszelt sajt (n?lam cheddar)
200 g mozzarella
100 g pir?tott t?kmag
a tetej?re reszelt sajt (n?lam cheddar)
- A s?t?t?k p?r?hez:
1 nagy s?t?t?k
2 gerezd fokhagyma
kakukkf?
oregano
zs?lya
szerecsendi?
s?, bors
ol?vaolaj
- A besamelm?rt?shoz:
50 g vaj
50 g liszt
600 ml zs?ros tej
szerecsendi?
s?
Elk?sz?t?s:
1 nagy s?t?t?k
2 gerezd fokhagyma
kakukkf?
oregano
zs?lya
szerecsendi?
s?, bors
ol?vaolaj
- A besamelm?rt?shoz:
50 g vaj
50 g liszt
600 ml zs?ros tej
szerecsendi?
s?
Elk?sz?t?s:
A s?t?t?k?t kimagozzuk, 5-8 cm sz?les darabokra v?gjuk, ?s el?meleg?tett s?t?be rakjuk. 220 fokon s?tj?k 30 percig, majd 200 fokon ?jabb 30 percig, v?g?l 160 fokon 20-30 percig.
Az apr?ra v?gott fokhagym?t ol?vaolajon megpir?tjuk, majd hozz?adjuk a f?szereket: az oreg?n?t, kakukkf?vet, zs?ly?t, ?s szerecsendi?t is reszel?nk bele. A kih?lt t?k?t kikanalazzuk a h?j?b?l, hozz?keverj?k a f?szeres olajat, s?val, borssal ?zes?tj?k.
A besamelm?rt?ssal folytatjuk: a vajat egy kisebb serpeny?ben felolvasztjuk, belekeverj?k a lisztet, ?s folyamatos keverget?s mellett vil?gosbarn?ra pir?tjuk. A tejet t?bb l?p?sben hozz?adagoljuk, csom?mentesre keverj?k, szerecsendi?t reszel?nk bele, ?s egy kis s?val ?zes?tj?k. Amikor a m?rt?s m?r s?r?s?dni kezd, folyamatos keverget?s mellett, kis fokozaton m?g 5 percig rotyogtatjuk, hogy a liszt ?z kif?j?n bel?le.
Kiolajozunk egy akkora tepsit, amit pont kit?ltenek a t?sztalapok (?n 4 darabot szoktam egym?s mell? sorakoztatni), ?s kezd?dhet a r?tegez?s: egy sor t?szta (el?f?z?s n?lk?l, sz?razon), erre egy r?teg s?t?t?k p?r?, egy r?teg besamel, egy mozarella felszeletelve, majd a pir?tott t?kmag ker?l. ?jabb sor t?szta, ?s ?gy tov?bb? A tetej?re m?r nem ker?l mozzarella, hanem megsz?rjuk a reszelt sajttal.
200 fokosra el?meleg?tett s?t?be tessz?k, kb. 30-35 perc alatt sz?p pirosra s?tj?k.
T?lal?s el?tt m?g 15 percet pihentetj?k.