S?t?t?k?s kal?cs, di?s-fah?jas t?ltel?kkel
sponsored links
R?g s?t?ttem kelt t?szt?t, ?s mivel maradt s?t?t?k?m, gondoltam pont j? lesz a kelt t?szt?hoz, hogy gy?ny?r? aranys?rg?ra sz?nezze. Mivel a kelt t?szt?kat f?tt krumplival is szoktam k?sz?teni, ?gy adta mag?t a lehet?s?g, hogy s?t?t?kkel is megpr?b?lom. Tal?ltam is egy tetszet?s receptet R?ka - ?zb?l t?z oldal?n. Az ?n kal?csom nem lett olyan sz?p, mert nem gy?m?lcskeny?r form?ban s?t?ttem, de ?zre nagyon finom! K?t adag t?szt?t gy?rtam be, ?gy lett egy kaka?s kal?csom is ebb?l a csodasz?p sz?n? kelt t?szt?b?l.
Hozz?val?k a t?szt?hoz:
- 320 g finomliszt
- 40 ml tej (nem dl !!!)
- 1 nagy m?ret? toj?s
- 30 g friss ?leszt?
- 80 g puha vaj
- csipet s?
- 2 ev?kan?l cukor
- 120 g s?t?t?kp?r?
A t?ltel?khez:
- 80 g puha vaj
- 1 te?skan?l ?r?lt fah?j
- 130 g n?dcukor n?lam porcukor
- 120 g durv?ra v?gott di?
- + 1 toj?s a kal?cs ken?s?hez
Elk?sz?t?s:
- A kever?t?lba m?rj?k a lisztet, majd a k?zep?be egy m?lyed?st igaz?tunk, ide tessz?k a cukrot, a meglangyos?tott tejet, ?s hagyjuk felfutni kb. 5 perc.
- Mikor felhabzott az ?leszt?, hozz?adjuk a s?t, a toj?st, ?s a s?t?t?kp?r?t. Robotg?ppel dagasztjuk mik?zben a puha vajat kisebb kock?kban fokozatosan hozz?adagoljuk. 10 perc alatt ruganyos t?szt?t dagasztunk. Ne ragadjon a t?szta, ha m?gis, adjunk hozz? m?g lisztet.
- Az elk?sz?lt t?szt?t letakarjuk egy konyharuh?val ?s meleg helyen hagyjuk dupl?j?ra kelni.
- A puha vajat kikavarjuk a n?dcukorral ?s hozz?adjuk a fah?jat.
- A megkelt t?szt?t 40?30-as t?glalapp? ny?jtjuk.
- Megkenj?k a fah?jas-cukros vajjal, ?s megsz?rjuk a di?val, majd a hosszabbik oldal?n?l kezdve feltekerj?k.
- ?les k?ssel hossz?ban kett?v?gjuk, majd majd k?z?pr?l a k?t sz?le fel? haladva, ?sszetekerj?k.
- S?t?pap?rral b?lelt gy?m?lcskeny?r form?ba helyezz?k a kal?csot ?s letakarva 30 percig kelesztj?k.
- Mikor megkelt megkenj?k enyh?n felvert toj?ssal, majd a 180 fokra el?meleg?tett s?t?ben k?r?lbel?l 35-45 perc alatt k?szre s?tj?k. Villanys?t?ben, l?gkever?sen, 160-170 fokon s?tj?k.
A kaka?s kal?csot ugyan?gy k?sz?tj?k, csak mikor kiny?jtottuk a t?szt?t, megkenj?k olajjal, vagy olvasztott vajjal ?s megsz?rjuk 4 ek. porcukor ?s 1 p?pozott ek. kaka?por kever?k?vel.
J? ?tv?gyat!