S?T?BEN S?LT PAPRIKAKR?M
sponsored links
Nagyon n?pszer? ?s ?zletes s?t?ben s?lt paprikakr?m Reni l?nyomt?l ?s (eredeti recept) Adrienn l?nyomt?l!
A paprikakr?m keny?rre kenve, pir?t?sra, s?lt h?sok,
kolb?szok mell? fogyaszthat?, kif?z?tt t?szt?ra t?ve is finom. Bef?zhet? olajjal
t?l?re. De finom s?ltpaprikakr?m leves f?zhet? bel?le.
A hozz?val?kat tetsz?s szerinti mennyis?gben k?sz?thetj?k. Kicsum?zzuk, kikaparjuk kiskan?llal a magokat. S?t?ben, f?lia alatt megs?tj?k a paprik?t magasabb h?fokon, kb 30 perc alatt. Akkor j?,
ha megbarnul, szinte feketedik. K?pia fajt?r?l k?nnyebben leh?zhat? a h?ja,
mint a kaliforniair?l. A f?lia alatt hagyjuk kih?lni. Leh?zzuk a h?j?t. Ahol j?l megs?lt, ott szinte mag?t?l lev?lik. Vajon ?ts?t?nk
hagym?t, s?zzuk. ?sszekeverj?k, leturmixoljuk. Ig?ny szerint lehet ?des vagy
cs?p?s v?ltozat- tehet? bele cs?p?s paprika is ?s bors.
Ennyi :) Isteni lett!!!
PINDZSUR vagy
AJV?R
Az ajv?r sokf?le m?don k?sz?l, ?sszetev?k szerint. Az ajv?r
(pindzsur) f?leg a balk?ni orsz?gokban, a szomsz?dos Szerbi?ban, a Vajdas?gban
n?pszer?. ?n padlizs?nnal is szeretem. Eredetileg a val?di ajv?r- paprikakr?m ?s
padlizs?n nem ker?l bele. A paprik?t a fentebb ?rt m?don kell megs?tni,
leh?mozni ?s ledar?lni, majd olajban felf?zni. 10 kg paprik?hoz 1 fej
fokhagym?t, 1 l olajat, 10 dkg s?t, 20 dkg cukrot haszn?lnak. Egyes csal?dok
dar?lt paradicsomot is adnak a kever?khez. Hagym?val s?lt h?sok mell?, vagy
csak keny?rre kenve fogyasztj?k.
Bef?zhet? Erzs?bet Kijacsek receptje szerint:
Egy D?lvid?kr?l,
Palicsr?l Budapest k?zel?be k?lt?z?tt h?zasp?r az ?sz elej?n f?zi be a
szerb?maced?n hat?sra a magyar konyh?ban is felbukkan? ajv?rt. A fiatalasszony
r?gt?n lesz?gezi, hogy az ajv?r receptje h?zr?l h?zra v?ltozik, alapja az eg?szben s?lt paprika.
A kifejezetten d?li hat?st mutat? kr?m n?pszer?s?g?t mi sem jelzi jobban,
minthogy a k?sz?t?s?hez haszn?latos paprik?t ajv?r-paprik?nak h?vj?k. Szezonban
zs?ksz?mra lehet kapni p?ld?ul a szabadkai piacon.
A padlizs?nt is tartalmaz?, maced?n eredet? pindzsur elk?sz?t?se az eg?sz csal?dot ig?nybe veszi. A f?rfi a kertben roston megs?ti a paprik?t. A megs?lt paprik?k konyharuh?val kib?lelt nagyobb ed?nybe, mosogat?l?bosba (vajling) ker?lnek, ahol a h? m?g megmarad egy ideig ?s a paprika h?ja k?nnyebben leh?zhat?. Ez hagyom?nyosan az asszonyok dolga. Van csal?d, ahol a paprik?t leh?moz?s ut?n z?lds?ges h?l?ba k?tik, ?s egy ?jszak?n ?t l?gatj?k az?rt, hogy a leve elcsorogjon.
Ezut?n h?sdar?l?n ledar?lj?k a padlizs?nnal egy?tt, amit viszont olajban kell kis?tni. Egy ?tlagos csal?d a k?vetkez? mennyis?g? alapanyagokat haszn?lja: 8 kg paprika, 2 kg padlizs?n, a s?t?s?hez 1 l olaj, 2 kg paradicsom, ?zl?s szerint torma, fokhagyma (szint?n ledar?lva). A term?ket 5?10 dkg cukorral, 12 dkg s?val, 2 dl ecettel ?s esetleg egy kis er?s paprik?val ?zes?tik.
A hozz?val?kat ?sszeforral?s ut?n forr?n szedik ?vegekbe, ?s sz?razdunsztban tart?s?tj?k.
A pindzsurral levest, m?rt?st ?zes?tenek. S?lt h?sok, z?lds?gek mell? tejf?llel keverve vagy mag?ban adhat?.
A padlizs?nt is tartalmaz?, maced?n eredet? pindzsur elk?sz?t?se az eg?sz csal?dot ig?nybe veszi. A f?rfi a kertben roston megs?ti a paprik?t. A megs?lt paprik?k konyharuh?val kib?lelt nagyobb ed?nybe, mosogat?l?bosba (vajling) ker?lnek, ahol a h? m?g megmarad egy ideig ?s a paprika h?ja k?nnyebben leh?zhat?. Ez hagyom?nyosan az asszonyok dolga. Van csal?d, ahol a paprik?t leh?moz?s ut?n z?lds?ges h?l?ba k?tik, ?s egy ?jszak?n ?t l?gatj?k az?rt, hogy a leve elcsorogjon.
Ezut?n h?sdar?l?n ledar?lj?k a padlizs?nnal egy?tt, amit viszont olajban kell kis?tni. Egy ?tlagos csal?d a k?vetkez? mennyis?g? alapanyagokat haszn?lja: 8 kg paprika, 2 kg padlizs?n, a s?t?s?hez 1 l olaj, 2 kg paradicsom, ?zl?s szerint torma, fokhagyma (szint?n ledar?lva). A term?ket 5?10 dkg cukorral, 12 dkg s?val, 2 dl ecettel ?s esetleg egy kis er?s paprik?val ?zes?tik.
A hozz?val?kat ?sszeforral?s ut?n forr?n szedik ?vegekbe, ?s sz?razdunsztban tart?s?tj?k.
A pindzsurral levest, m?rt?st ?zes?tenek. S?lt h?sok, z?lds?gek mell? tejf?llel keverve vagy mag?ban adhat?.
Felbont?s ut?n h?t?ben kell t?rolni.
vicuska13.blogspot.hu