S?s karamellkr?mes - gy?m?lcszsel?s torta kaka?lappal
sponsored links
Hozz?val?k egy 24 cm ?tm?r?j? tort?hoz
A lapokhoz:
8 toj?s
8 kan?l cukor
4 kan?l cukrozatlan kaka?por
4 kan?l liszt
A karamellkr?mhez:
40 dkg karamellkr?m/dolce de leche (recept itt)
50 dkg mascarpone
2 dl tejsz?n
5 lap zselatin (10g)
1/2 kiskan?l s?
A gy?m?lcszsel?hez:
50 dkg fekete sz?l?
10 dkg cukor
6 lap zselatin (12 g)
A d?sz?t?shez:
80 g magas kaka?tartalm? csokol?d? a feny?f?khoz
A pisk?t?hoz kem?ny habb? verj?k a toj?sok feh?rj?t a cukorral. Ha a hab m?r sz?p f?nyes, kem?ny, hozz?adjuk a toj?sok s?rg?j?t, majd ?vatosan belekeverj?k az ?tszit?lt kaka?port ?s a lisztet. S?t?pap?rral b?lelt kapcsos tortaform?ba ?ntj?k, majd 180 C fokra el?meleg?tett s?t?ben k?r?lbel?l 40 perc alatt k?szre s?tj?k. T?pr?ba!
Elk?sz?tj?k a gy?m?lcszsel?t. A sz?l?t a cukorral ?s kev?s v?zzel 10 perc alatt megf?zz?k, majd szit?n ?tt?rj?k. 4 dl gy?m?lcsp?pre van sz?ks?g?nk. A zselatinlapokat 10 percre hideg v?zbe ?ztatjuk, majd a felforr?s?tott gy?m?lcsp?phez adjuk. F?li?val b?lelt 2 darab lapos, 20-22 cm ?tm?rj? t?ny?rba egyform?n elosztjuk. Hidegre tessz?k p?r ?r?t, am?g a zselatin j?l megdermed.
A kr?mhez a zselatinlapokat hideg v?zbe ?ztatjuk k?r?lbel?l 10 percre, majd a felforr?s?tott tejsz?nhez keverj?k, langyosra h?tj?k.
A mascarponet habosra keverj?k, hozz?adjuk a karamellt ?s a zselatinos tejsz?nt, tetsz?s szerint s?t, majd tov?bb habos?tjuk. J?l beh?tj?k.
?ssze?ll?tjuk a tort?t. Egy tortagy?r? alj?ra egy lapot fektet?nk, megkenj?k a kr?m 1/5-?vel, r?helyez?nk egy lap gy?m?lcszsel?t (amelyet ?vatosan kih?moztunk a f?li?b?l), ism?t 1/5-?d kr?m, lap, kr?m, zsel?, kr?m, lap ?s v?gezet?l kr?m k?vetkezik. Sz?pen elsim?tjuk, majd p?r ?r?ra h?t?szekr?nybe tessz?k.
A csokol?d? 70% - ?t g?z f?l?tt megolvasztjuk, f?lreh?zzuk az ed?nyt a t?zr?l, majd a marad?k csokol?d?t is belekeverj?k. Ett?l az elj?r?st?l roppan?s, f?nyes marad a csokol?d?. Zs?rpap?rb?l t?lcs?rt form?zunk, bele?ntj?k az olvadt csokol?d?t, kis lyukat v?gunk a t?lcs?r alj?ra, majd zs?rpap?rra feny?f?t rajzolunk a csokival. Dermed?sig alaposan leh?tj?k
T?lal?s el?tt levessz?k a tortagy?r?t, tetsz?s szerint az elk?sz?tett csokol?d?feny?kkel, habcs?kkal d?sz?tj?k.