S?s karamell torta revol?ci?
sponsored links
Alap:
1 csomag zabkeksz, dar?lva
1-2 ek vaj
Sajttorta:
500 g kr?msajt(mascarpone)
5 ek cukor
5 toj?s
200 ml tejsz?n
1 te?skan?l van?lia kivonat
1 citrom reszelt h?ja
Tejkaramella:
2 dl tejsz?n,
1 dl tej,
20 dkg cukor,
1 van?lia r?d
50 g p?rk?lt s?smogyor?
Csokikr?m:
2 toj?s
2 ek cukor
4 ek kaka?por
10 dkg vaj
Minden hozz?val?nk szobah?m?rs?klet? legyen. A kekszet apr?t?ban finomra ?rl?m, majd elkeverem a vajjal. K?zzel, egyenletesen eloszlatom a tortaforma alj?n. A tortaform?t a h?t?be teszem.
A s?t?t el?meleg?tem 180 fokra.
A kr?msajtot egy nagy t?lba kanalazom, ?s k?zi mixerrel alacsony fokozaton addig keverem, m?g l?gy massza lesz bel?le. Ezut?n hozz?adom a cukrot, p?r percig folyamatosan keverem, v?gig alacsony fokozaton. A toj?sokat egyes?vel adom a massz?hoz, ?s csak addig keverem, am?g teljesen el nem vegy?lnek. Belereszelem a citromh?jat, ?s bele?nt?m a tejsz?nt. Tov?bbi 1-2 percig keverem.
A massz?t r??nt?m a leh?lt kekszalapra ?s a s?t?be teszem. 15 perc ut?n a h?m?rs?kletet 120 fokra cs?kkentem, ?s ?gy m?g kb. 1 ?r?n kereszt?l s?t?m. Ha meg akarjuk tudni, hogy elk?sz?lt-e a sajttort?nk, nem szurk?lni kell, hanem r?zni. Akkor j?, ha a sz?l?n m?r megszil?rdult, de a k?zep?n m?g enyh?n remeg. Mikor el?rte ezt az ?llapotot, kiveszem a s?t?b?l, ?s hagyom kih?lni.
Tejkaramella
A tejsz?nt ?s tejet a cukorral ?s van?li?val feltessz?k a t?zre. Id?nk?nt megkeverj?k, ne f?lj?nk t?le ?gy csin?l mintha ki akarna futni, de nem teszi szerencs?re!
Addig f?zz?k (kb. 50 perc) m?g teljesen bes?r?s?dik ?s ha t?ny?rra cseppentj?k akkor r?gt?n megszil?rdul. Addigra sz?p aranybarna is lesz.
Ezt kenj?nk m?g foly?san a kih?lt sajttorta tetej?re, nem egyszer? feladat, mert tapad ragad.
A mogyor?t megdar?ljuk kicsit darabosra hagyjuk. R?sz?rjuk a karamellre.
Csoki kr?m
A kr?mhez val?kat forr?sig meleg?tj?k, ?s m?g melegen habver?vel belekeverj?k a vajat. Betettem a h?t?be egy kis id?re. Amikor kenhet? ?llag? lett, akkor raktam csak a tort?ra.
1 csomag zabkeksz, dar?lva
1-2 ek vaj
Sajttorta:
500 g kr?msajt(mascarpone)
5 ek cukor
5 toj?s
200 ml tejsz?n
1 te?skan?l van?lia kivonat
1 citrom reszelt h?ja
Tejkaramella:
2 dl tejsz?n,
1 dl tej,
20 dkg cukor,
1 van?lia r?d
50 g p?rk?lt s?smogyor?
Csokikr?m:
2 toj?s
2 ek cukor
4 ek kaka?por
10 dkg vaj
Minden hozz?val?nk szobah?m?rs?klet? legyen. A kekszet apr?t?ban finomra ?rl?m, majd elkeverem a vajjal. K?zzel, egyenletesen eloszlatom a tortaforma alj?n. A tortaform?t a h?t?be teszem.
A s?t?t el?meleg?tem 180 fokra.
A kr?msajtot egy nagy t?lba kanalazom, ?s k?zi mixerrel alacsony fokozaton addig keverem, m?g l?gy massza lesz bel?le. Ezut?n hozz?adom a cukrot, p?r percig folyamatosan keverem, v?gig alacsony fokozaton. A toj?sokat egyes?vel adom a massz?hoz, ?s csak addig keverem, am?g teljesen el nem vegy?lnek. Belereszelem a citromh?jat, ?s bele?nt?m a tejsz?nt. Tov?bbi 1-2 percig keverem.
A massz?t r??nt?m a leh?lt kekszalapra ?s a s?t?be teszem. 15 perc ut?n a h?m?rs?kletet 120 fokra cs?kkentem, ?s ?gy m?g kb. 1 ?r?n kereszt?l s?t?m. Ha meg akarjuk tudni, hogy elk?sz?lt-e a sajttort?nk, nem szurk?lni kell, hanem r?zni. Akkor j?, ha a sz?l?n m?r megszil?rdult, de a k?zep?n m?g enyh?n remeg. Mikor el?rte ezt az ?llapotot, kiveszem a s?t?b?l, ?s hagyom kih?lni.
Tejkaramella
A tejsz?nt ?s tejet a cukorral ?s van?li?val feltessz?k a t?zre. Id?nk?nt megkeverj?k, ne f?lj?nk t?le ?gy csin?l mintha ki akarna futni, de nem teszi szerencs?re!
Addig f?zz?k (kb. 50 perc) m?g teljesen bes?r?s?dik ?s ha t?ny?rra cseppentj?k akkor r?gt?n megszil?rdul. Addigra sz?p aranybarna is lesz.
Ezt kenj?nk m?g foly?san a kih?lt sajttorta tetej?re, nem egyszer? feladat, mert tapad ragad.
A mogyor?t megdar?ljuk kicsit darabosra hagyjuk. R?sz?rjuk a karamellre.
Csoki kr?m
A kr?mhez val?kat forr?sig meleg?tj?k, ?s m?g melegen habver?vel belekeverj?k a vajat. Betettem a h?t?be egy kis id?re. Amikor kenhet? ?llag? lett, akkor raktam csak a tort?ra.