S?r?sdobozon s?lt k?rt?s kal?cs
sponsored links
Frankfurti levest f?ztem, ?s ?pp azon tanakodtam, mit k?sz?tsek ut?na, mikor szembe j?tt a Street Kitchenen a k?rt?skal?cs. Megn?ztem a s?r?sdoboz gy?jt?hely?t emberemnek, ?s volt is p?r darab f?lret?ve. A k?rd?s eld?lt.
?n most csak 3 darabot s?t?ttem, mivel kett?nknek az b?ven el?g, ?gy feleztem a receptet.
Hozz?val?k 3 darabhoz:
- 25 dkg liszt
- 1 toj?s s?rg?ja
- 1,6 dl langyos tej
- 1 csapott mokk?skan?l s?
- 2 ev?kan?l krist?lycukor
- 1 csomag sz?r?tott ?leszt? (vagy 2 dkg friss)
- 2 dkg l?gy vaj
- A k?lsej?re:
- 6-8 ev?kan?l krist?lycukor
- 2 te?skan?l fah?j
- a leken?shez kev?s olvasztott vaj
- ?s 3 ?res s?r?sdoboz ?s n?mi aluf?lia
A t?szt?hoz a lisztet egy t?lba szit?ltam, elkevertem benne a s?t, cukrot, sz?r?tott ?leszt?t, hozz?adtam a tejet, toj?ss?rg?j?t, vajat is ?s l?gy, de rugalmas t?szt?t dagasztottam bel?le. Letakarva 1 ?r?t hagytam kelni, ?gy k?r?lbel?l a dupl?j?ra is kelt. K?zben a s?r?sdobozokra tekertem szorosan az aluf?li?t, el?meleg?tettem 220 fokra a s?t?t. A megkelt t?szt?t 3 egyforma darabra v?gtam, ?s hossz? cs?kokk? ny?jtottam ?ket. Csak ?gy k?zzel, nem sodr?f?val. V?g?l megvajaztam az aluf?li?zott dobozokat, ?s r?juk tekertem a t?szt?kat. Azokat is vajaztam ?s megforgattam mindet fah?jas krist?lycukorban. J? b?ven ker?lj?n r?juk a cukorb?l. ?n egy lapos t?ny?rra ?nt?ttem vastagon a fah?jas cukrot, ?gy k?nny? volt hempergetni. Azt?n egy tepsire ?ll?tottam ?ket ?s a forr? s?t?ben kb. 15-20 percig s?t?ttem. Kiv?tel ut?n ?jra meghempergettem ?ket a fah?jas cukorban. Mikor kicsit kih?ltek, kivettem a k?zep?kb?l a s?r?sdobozokat. Arra kell ?gyelni, hogy a tetej?n a befel? hajl? szeg?lyre kezdj?k tekerni a t?szt?t ?s j?l cs?pj?k ?ssze, ?s akkor nem fog lecs?zni a dobozr?l a csigabiga s?l?s k?zben.
H?t mit mondjak. Sokszor fogom m?g s?tni, mert egyszer?, ?s isteni. K?sz?netem a recept?rt!
Tipp.: Szerintem, ha sz?p vil?gosra s?tj?k, ?s kiv?tel ut?n egy kis s?rk?nyt?zzel (az a k?zi szak?csf?klya, tudj?tok) megl?ngoljuk, akkor r?karamelliz?l?dna a cukor, ?s akkor eg?szen hasonl? lenne a par?zs felett s?lth?z.