Rózsafánk
sponsored links
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg cukor, 3 dl tej, 2 tojás sárgája, csipetnyi só, fél kávéskanál fahéj, 2 dkg élesztõ; a kenéshez: 1 tojás fehérje; a sütéshez: 7 dl olaj; a tálaláshoz: 5 dkg porcukor, 15-20 db koktélcseresznye
Elkészítése: A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe mélyedést csinálunk és beletöltjük a langyos tejet meg a cukrot, belemorzsoljuk az élesztõt és hagyjuk felfutni. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót, az õrölt fahéjat és jól megdagasztjuk. Legvégén beledolgozzuk az olvasztott vajat és letakarva, 40 percig kelni hagyjuk. Ha a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, fél cm vastagságúra kinyújtjuk és 3 különbözõ nagyságú kerek formával kiszúrjuk. A korongok széleit négy helyen kissé bevágjuk, a két nagyobb méretûek közepét pedig kevés tojásfehérjével megkenjük. A 3 különbözõ méretû korongokat egymásra teszünk és közepüket benyomjuk. A rózsafánkokat letakarjuk és 20 percig újból kelni hagyjuk, majd felforrósított olajban aranybarnára sütjük. Amikor langyosra hûltek, kevés porcukorral megszórjuk és közepükbe koktélcseresznyét teszünk.