Régi ügy
sponsored links
Alulírott T. Sk. Rétes már 3-4 éve ismerem S. Csabát azÕ. Szakácsot.
Ismeretségünk elején, havonta többször is találkoztunk, a K. Mártással csak körülbelül egy más fél éve hozott össze. Nem sokkal késõbb, apró, de mégis csak erõszakos tetteivel avatkozott bele az állagomba; ennek ellenére sok boldog percet töltöttük együtt. Voltak szép pillanatok amikor velem kezdte a menüsort, manapság már inkább csak vacsorakor szoktunk találkozni.
Nem tudok róla igazából rosszat mondani róla, mindig is tiszteltet barátait; nem is értem, hogy miért csak most tett rólam említést.
SAVANYÚKÁPOSZTÁS-TÚRÓS RÉTES, KAPORMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
2 db-4-5 cm átmérõjû rúdhoz
4 db réteslap
25 dkg túró
25 dkg savanyú káposzta
5 dkg kenyérszalonna
1 db tojás
1 cs. kapor
2 dl tejszín
1/2 dl víz
1/2 dl fehérbor
2 ek. liszt
1 csipet kristálycukor
vaj
bors, só
A szalonnát apró kockákra vágjuk és megpirítjuk.
A káposztát kimossuk és egy éles késsel egyszer-kétszer átvagdossuk, majd a szalonna zsírján szépen megpirítjuk.
Az áttört túrót, a tojással és a káposztával valamint a szalonna pörcökkel alaposan összekeverjük, borsozzuk, szükség szerint sózzuk.
A rétes lapokat kettesével használjuk, de a két lap között vékonyan olajjal megkenjük. A tölteléket ketté osztjuk és a lapok (2db-os) szélre tesszük és feltekerjük, tepsibe rakjuk; a tetejüket is lekenjük olajjal és forró sütõben szépen megsütjük.
Egy kanálnyi vajon két csapott evõkanál lisztet megfuttatunk, beleszórjuk az aprított kaprot, felöntjük a borral és a vízzel, hozzáöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és egy csipet kristálycukorral ízesítjük, majd kiforraljuk.
A rétest a mártással tálaljuk.