Régi-új Gundel-könyvek

2013-01-04

sponsored links



Oldalunkon elsõsorban olyan könyvajánlók szerepelnek, melyekre egy-egy kiadó kér fel minket. Most azonban nem ez történt. A minap valami jó olvasnivalóra vágytam, ezért könyvesboltokban kutakodtam, s teljesen véletlenül, anélkül, hogy tudtam volna, kezembe akadt ez a könyv. Annál is inkább élményt jelentett, mert Gundel Károly 1934-es kiadású könyvét valamikor könyvtári kölcsönzés keretein belül olvastam.

Gundel Károly a vendéglátás és gasztronómia mestere, aki már életében legendává vált. Szakmaisága és elhívatottsága teremtette meg azt az értéket, amely által a magyar vendéglátás nemzetközi szinten is teljes elismerésre lelt, s amelyet jól példáz a New York Times 1939-es New York-i Világkiállításon szerzett tapasztalata, ahol a magyar pavilon hivatalos étterme volt a Gundel. A Gundel-vendéglõ nagyobb, jobb hírverést biztosít Budapest számára, mint egy hajórakomány turista prospektus. (New York Times, 1939). A vendéglátás mûvészete gasztronómiáról, vendéglátásról szól tapasztalattal, humorral fûszerezve, nem csak ínyenceknek.

Idézet a könyv elõszavából:
"Magyarország uralkodói a 20. században: Ferenc József királyi fenség, Károlyi Mihály köztársasági elnök, Kun Béla népbiztos, Horthy Miklós kormányzó, Szálasi Ferenc nemzetvezetõ, Rákosi Mátyás fõtitkár, Kádár János elsõ titkár.
Magyarország államformái a 20. században: királyság, köztársaság, tanácsköztársaság, király ...

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2013/01/regi...

sponsored links

Keres?s