RÉTES
sponsored links
Már régóta megakartam sütni de nem mertem magam rászánni , féltem , hogy nem sikerül . Ha beszéltem idõsseb nénivel mindíg megkérdeztem , hogy sütött -e valaha rétest ??? - mindíg az volta válasz hogy persze aranyoskám .... elmondták , hogy nem nagy tudomány kell hozzá , de egyszer egy néni mesélte , hogy Õ úgy csinálta élete elsõ rétesét hogy nem mondta meg senkinek , hogy mit fog sütni . Egyedül volt othon , és neki ált --- na ezen felbuzdulva rászántam magamat , úgy voltam vele ha nem sikerül megeszik a tyúkok .... Megmondom õszintén erre nem számítottam , hogy elsõre sikerül .... ééééééssss sikerült .....
Hozzávalók :
250g rétesliszt , 1-1,5 dl meleg víz csipet só , nagy evõkanál zsír
Töltelék ehhez az adaghoz :
500g túró , 3ek tejföl , 2 cs vaníliás cukor , és porcukor ízlés szerint
A lisztbe beledolgozzuk a zsírt és lassanként keverjük bele a vízet , pár perc gyúrás után a tészta összeáll , Ezután mintha kelt tésztát dagasztanánk kb.15 perc alatt jó fényesre dagasztjuk . A jól kidolgozott tészta sima felületû , nem túl lágy , de nem is kemény , jól gyúrható . A tészta , szigorúan kézzel , megkenjük olvasztot zsírral majd alapossan bebugyelálva 15 percig pihentetjük . A tésztalabdát lepénnyé lapogatjuk majd öklünket aláhelyezve elkezdjük nyújtani . Óvatossan haladjunk az asztal körül és nyújtjuk a tésztánkat . Ha kiszakad nem érdemes tapasztgatni , akkor oda ne tegyünk tölteléket . Amikor mindenhol egyenletesen vékony , áttetszõ a tészta , kézzel tépkedjük le a vastag széleket . Összedoldgozzuk a tölteléket , kanalanként a tésztára dobáljuk egymástól egyforma távolságra .
Az abroszt óvatossan felemeljük és ennek segítségével feltekerjük a rétesünket . Óvatossan beletesszük a kizsírozott tepsibe és 200 fokra elõmelegített sütõbe készre sütjük .
A kihûlt rétest felvágjuk és porcukorral megszórva kínáljuk .
Jó étvágyat :D
Hozzávalók :
250g rétesliszt , 1-1,5 dl meleg víz csipet só , nagy evõkanál zsír
Töltelék ehhez az adaghoz :
500g túró , 3ek tejföl , 2 cs vaníliás cukor , és porcukor ízlés szerint
A lisztbe beledolgozzuk a zsírt és lassanként keverjük bele a vízet , pár perc gyúrás után a tészta összeáll , Ezután mintha kelt tésztát dagasztanánk kb.15 perc alatt jó fényesre dagasztjuk . A jól kidolgozott tészta sima felületû , nem túl lágy , de nem is kemény , jól gyúrható . A tészta , szigorúan kézzel , megkenjük olvasztot zsírral majd alapossan bebugyelálva 15 percig pihentetjük . A tésztalabdát lepénnyé lapogatjuk majd öklünket aláhelyezve elkezdjük nyújtani . Óvatossan haladjunk az asztal körül és nyújtjuk a tésztánkat . Ha kiszakad nem érdemes tapasztgatni , akkor oda ne tegyünk tölteléket . Amikor mindenhol egyenletesen vékony , áttetszõ a tészta , kézzel tépkedjük le a vastag széleket . Összedoldgozzuk a tölteléket , kanalanként a tésztára dobáljuk egymástól egyforma távolságra .
Az abroszt óvatossan felemeljük és ennek segítségével feltekerjük a rétesünket . Óvatossan beletesszük a kizsírozott tepsibe és 200 fokra elõmelegített sütõbe készre sütjük .
A kihûlt rétest felvágjuk és porcukorral megszórva kínáljuk .
Jó étvágyat :D