Rozmaringos sült zöldségek joghurttal
sponsored links
Ismét kedvenc zöldségembõl készítettem egy mennyei fogást, ami nagyon egyszerû, mégis nagyszerû. Imádom a forró, sült zöldségeket hideg joghurttal fogyasztani, fõleg ha rozmaringgal van ízesítve.
Számomra ez így egy tökéletes egytálétel, semmi húsféle nem hiányzik mellé :)
Természetesen más zöldségekkel is készülhet, amit szeretünk, vagy ami kéznél van.
Hozzávalók (4 személyre):
- kb 1 kg gyökérzöldség: sárgarépa, édesburgonya, cékla
- fél citrom
- 4-5 cikk fokhagyma
- 3-4 rozmaring ág
- olívaolaj
- só, frissen õrölt színes bors
- a tálaláshoz: 2-3 kis doboz zsírszegény natúr joghurt (a legjobb a sûrû, görög), extra szûz olívaolaj
Elkészítése:
- A zöldségeket meghámozzuk a cékla kivételével. Mindet megmossuk (a céklát is), majd az édesburgonyát nagyobb hasábokra, míg a répát vékonyabb szeletekre vágjuk. A céklát héjastól alumínium fóliába csomagoljuk, egy kevés rozmaringgal együtt.
- A feldarabolt zöldségeket egy tûzálló tálba, vagy kisebb tepsibe rendezzük. Beledobjuk a héjastól szétnyomott fokhagymacikkeket, meglocsoljuk citromlével, olívaolajjal, illetve megszórjuk sóval, rozmaringgal, és egy kevés õrölt borssal.
- Kézzel alaposan összeforgatjuk, és 180 fokos sütõbe tesszük. Mellé helyezzük a rácsra a csomagolt céklát, és megsütjük. Légkeverésen kb 20 perc alatt el is készül, a cékla nagyságától függõen 40-60 perc alatt puhul meg.
- Amíg a céklát hámozzuk, helyezzük vissza a zöldségeket néhány percre a sütõbe, hogy ismét átmelegedjenek. Ezután adjuk hozzá a szeletekre vágott céklát is, locsoljuk meg extra szûz olívaolajjal, és ha szükséges, akkor citromlével is.
- A forró zöldségeket hideg, sûrû joghurttal fogyasztjuk.