Rozmaringos kifli
sponsored links
Valószínûleg nem tûnök normálisnak, hogy húsvét után egy nappal már sütögetek, mivel normáliséknál ilyenkor még roskadoznak a polcok a hûtõben a sonkától meg a süteményektõl, ráadásul 2 napja még mindenki a konyhában ácsorogva töltötte az idejét és senkinek semmi kedve enni, mert még mindig a finomságokat emészti. Nálunk is ez a helyzet áll fent, ugyan akkor muszáj volt készítenem egy kis vonatra való csemegét a nõvéremnek, mivel utazik.
Ez a recept rendkívül közkedvelt a családban és az ismerõsök körébenis, mivel ez szokott a legkapósabb sós sütemény lenni a családi eseményeken. Több féle változatban el lehet készíteni, akár kakkukfüves tésztával akár sajt töltelékkel, ez ízlés függõ. Mi legjobban a virslis-rozmaringos változatot kedveljük (anya titkos receptje...mától már nem:). Az alap tészta egyébként remek pizza alap is tud lenni, annak ellenére, hogy tejjel készül és nem vízzel, érdemes kipróbálni.
Ez a recept rendkívül közkedvelt a családban és az ismerõsök körébenis, mivel ez szokott a legkapósabb sós sütemény lenni a családi eseményeken. Több féle változatban el lehet készíteni, akár kakkukfüves tésztával akár sajt töltelékkel, ez ízlés függõ. Mi legjobban a virslis-rozmaringos változatot kedveljük (anya titkos receptje...mától már nem:). Az alap tészta egyébként remek pizza alap is tud lenni, annak ellenére, hogy tejjel készül és nem vízzel, érdemes kipróbálni.
Rozmaringos kifli:
Hozzávalók:
- 600 g liszt
- 3-4 dl tej
- 1/2 élesztõ
- 130 g vaj/margarin (én fele-fele aránnyal dolgoztam)
- 1 ek só
- 1 tk cukor
- 1 nagy ág rozmaring
- 1 tojás (a kenéshez)
- kb 4db virsli
- szezámmag
Elkészítés:
A cukros-langyos tejben felfuttatjuk az élesztõt. A rozmaring ágat megmossuk, lecsipegetjük róla a leveleket és apróra vágjuk õket. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a sót, a rozmaringot és az élesztõs-tejet. Összegyúrjuk a tésztát. Ha esetleg úgy érezzük hogy kell még bele tej vagy liszt, adjunk hozzá nyugodtan, mert ezek a mennyiségek nem tökéletesen pontosak, ráadásul a liszt minõségétõl és a tej zsírosságától is függhet a tészta állaga. A lényeg hogy jól gyurhatóvá alakítsuk, hogy ne ragadjon. Ezután fél-egy óráig kelesszük, majd osszuk a tésztánkat 5 részre és formázzunk gombócokat. Az elõbb elkészített gombócokból nyújtsunk szabályos körlapokat majd vágjuk 8 részre, így kapunk 8 "háromszöget" ,melyeknek szélesebbik végére helyezzünk 1-1 virsli drabot. (Én 1db virslit úgy szoktam ehhez feldarabolni, hogy 16 része legyen, magyarul hosszába és keresztbe is 4 részre vágom.) A virslis felétõl indulva feltekerjük a kifliket, tepsire helyezzük õket, megkenjük tojással és szezámmaggal megszórjuk. Elõmelegített 170 fokos sütõben 15 perc alatt szép pirosra sütjük õket.
A kiflik méretét tudjuk változtatni a gombócok méretével, tehát ha kisebb gombócokat gyúrunk, egyértelmûen a kiflik is kisebbek lesznek, de ezekhez kisebb virsli darabok is dukálnak.