Rozmaringos gyömbéres karfiol, hajdinával. A hajdináról.
sponsored links
Sokszor készítek karfiolos fogásokat, mindig más fûszerrel, amitõl a karfiol is mindig más :)
A gyömbér télen naponta terítékre kerül, a rozmaringra meg teljesen rákattantam.
A rozmaringot szeretem egész évben, de azért nem kívánom napi szinten. Most viszont igen :)
Csak úgy nyersen is rágcsálom, de kerül a "fõzött-sütött" ételekbe is.
A hajdina is a kedvencek között szerepel, bár ahhoz képest kevésszer jut rá a sor,
mert annyi finom "kedvenc" gabona, fûféle létezik még. Köles, bulgur, kuszkusz, árpagyöngy, quiona, amarant, tönkölybúza, mindenféle más gabona pelyhesítve. Persze a finomabbnál finomabb rizsek.
Mindennek helyett kell adni, hogy változatosan táplálkozzunk :) szem elõtt tartva a bölcs mondást:
"Táplálkozz úgy, hogy ételed legyen a gyógyszered, s a gyógyszered legyen az ételed."
A hajdina (pohánka) méltánytalanul hanyagolt :( pedig nagyon finom.
Illatos, fûszeres, kissé dióra hasonlító íze van.
Hajdinalisztbõl készül a francia Galette Bretone, ami egy "töltött" palacsinta,
de az oroszok is készítenek belõle palacsintákat, a Blinchiki.
Nem csak köretként használhatjuk, hanem amikor rizst tennénk az ételbe,
próbálkozhatunk hajdinával, pl. töltelékek, rakott zöldségek és mi is készíthetünk a lisztjébõl palacsintát.
A Hajdinát 3x vízben kell készíteni, azaz 1 rész hajdinához, 3 rész vizet adjunk (meg egy picit :).
Arra figyeljünk vásárláskor, hogy hántolt hajdinát vegyünk *.
Már a formája is magával ragadó, szerintem szívecske formájú, mégpedig három szívecske.
(Amint újra veszek, lefotózom fõzés elõtt, és pótolom a képet.)
A beltartalmi értékével alig van gabona ami versenyre szállhatna.
A B vitamin család majd minden tagja megtalálható benne.
Magas az E-vitamin, B1-vitamin, B2-vitamin, P-vitamin,
Calcium, Kálium, Magnézium, Vas, Réz, Cink tartalma.
Flavonoidokban gazdag.
Bõvelkedik élelmirostokban.
Ezekbõl következik, hogy érrendszeri, emésztõszervi, daganatos megbetegedések
megelõzésére ajánlott az étrendbe iktatni.
(Persze ha eszünk hajdinát, az még nem jelenti azt, hogy ezeket e típusú betegségeket
biztosan elkerüljük, de a székrekedést elkerülésére jó esélyünk van.)
(Forrás, ahol még több információt találhatunk.)
Rozmaringos gyömbéres karfiol, hajdinával
Hozzávalók
Karfiol:
1/2 fej fokhagyma
3-4 cm-es friss gyömbér
ágacska friss rozmaring (vagy szárított)
só
bors
fûszerpaprika
1 ek sûrû paradicsomkrém
1 tk sózott petrezselyem
3 db közepes krumpli
1 közepes fej karfiol
3 ek zabpehely (sûríteni)
100 g tejföl
olaj
víz
Hajdina:
hajdina
víz
kevés olaj
só
Tálaláshoz
friss rozmaringlevél
tejföl
Mindent megtisztítottam. A krumplit apró kockákra vágtam.
A fokhagymát szeletekre, a gyömbért karikára.
A karfiolt falatnyi rózsákra szedtem, a zsenge leveleit és a zsenge szárát feldaraboltam.
Olajat forrósítottam, majd beledobtam a fokhagymát, gyömbért, utána a krumplit és karfiolszár darabokat.
Illatosra pirítottam, majd rászórtam a zabpelyhet, a fûszereket (fele rozmaring, fele petrezselyem),
kevertem és ráöntöttem 3 dl-nyi vizet.
kevertem és ráöntöttem 3 dl-nyi vizet.
Beleraktam a karfiolrózsákat, belekevertem a tejfölt és készre fõztem.
(Kuktában készítettem, tehát rátettem a fedõt és az órát 7 percre állítottam.
Az idõ leteltével, elzártam a hõt és így hagytam tálalásig.
Ekkor a karfiolrózsák még roppanósak voltak, de a többi puha. Mi így szeretjük.)
A hajdinával igazán nem volt sok dolgom: vizet forraltam, majd a tasakokat a forró vízbe
dobtam és 1 tk sót. Mikor a tasakokból kiöntöttem, egy evõkanál olajjal összekevertem.
Tálalás elõtt, hozzá kevertem a másik fele petrezselymet és a friss rozmaringot.
Tejfölt kínáltam még hozzá.
Tálalás elõtt, hozzá kevertem a másik fele petrezselymet és a friss rozmaringot.
Tejfölt kínáltam még hozzá.
...gyömbér... |
* (21-22 éve még csak egy bio bolt volt Budapesten, a Múzeum körúton.
Itt találkoztam elõször a hajdinával.
Semmit sem tudtam róla, de az eladó sem sokat. Persze vettem és meg is fõztem.
Ízlett nekünk, így legközelebb is vettem. A második esetben hántolatlant. Én kis tudatlan.
Csodálkoztam, hogy többórás fõzés után sem lett puha. :)
A hajdinát reform boltokban vagy reform polcokon találjuk.
Pár hónappal ezelõtt találkoztam a s...ban, ízlésesen csomagolt,
fõzõtasakos gabonákkal (Életfa élelem). Köztük hajdinával.
Ez a típus megkönnyíti a dolgunk, hisz forrásban lévõ vízbe dobva 18 perc alatt kész.
Szerintem egy doboz 2 személynek elegendõ.