Rothschild piskóta
sponsored links
Vendégek,vendégség, ünnepek, nálunk nemcsak az évvégére, de biz az év elejére is jut belõlük.
Az "utolsó " ilyen alkalomra készült ( vendég igényeket "gondosan "felmérve) ez egyszerû és nagyon finom desszert . Olyan délutáni teához való sütemény.
Eddig még sose készítettem, ez volt a premier. Pedig, ha jól emlékszem gyermekkorom kedvenc süteménye, pontosítva egyetlen kedvenc süteménye volt. Vasárnap délutánonként amikor a Körúton, Andrássy úton sétáltunk nem tudtam ellenállni a cukrászdák, presszók csalogatásának. Ámulattal néztem a kirakatot ,s vágyakoztam be abba a számomra olyan csodás miliõbe.Talán az illat,a fények, a berendezés vagy a zene lehetett vonzó, nehéz lenne megmondani. Nem, nem kértem soha semmit csak azt, hogy "üljünk be ".
Néha, néha a limonádén kívül azért süteményt is rendeltem, nem igazán emlékszem már az akkori kínálatra de volt talán Tátra csúcs , és Kékes(?) , színes mignonok s jóval kevesebb torta féle mint manapság.Számomra a legkedvesebb azonban a Rothschild piskóta.
Nos, most elkészítettem én is! Talán nem pont olyan, a formája az biztosan nem.
Nálam most korongok (is) készültek Rothschild piskóta módra.
Nem érte meg a másnapot, még aznap elfogyott.
Hozzávalók:
6 tojás sárgája
6 tojás fehérje
120 g cukor
120 g liszt
csipet só
20 g durvára õrölt/tört pörkölt mogyoró
50 g olvasztott csokoládé ( min.60-70%-os)
A tojás fehérjét kemény habbá verjük a cukor 2/3 részével és a csipet sóval. A tojás sárgáját a maradék cukorral szintén kikeverjük .Óvatosan hozzáadjuk a felvert tojáshabot és szitált lisztet most már csak fakanál segítségével keverjük .
Piskóta / ( tallér) formára formázzuk a sütõpapírral borított sütõlemezre.Durvára õrölt vagy tört pörkölt mogyoróval meghintjük és 180 gõz mentes sütõben sütjük.Kihûlés után olvasztott csokoládéba mártjuk az alsó felét.