Roppanós képviselõfánk
sponsored links
Hozzávalók:
a tésztához: 1,5 dl víz, 1,5 dl tej, 12 dkg vaj, 25 dkg liszt, 6 tojás, 1 evõkanál cukor, csipetnyi só;
a ropogós réteghez: 6 dkg liszt, 6 dkg barna cukor, 5 dkg vaj, csipetnyi só;
a krémhez: 4 dl tej, 3 evõkanál instant kávépor, 3 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 2 evõkanál étkezési keményítõ, 2 dl habtejszín;
a tojáshabhoz: 3 tojás fehérje, 15 dkg porcukor, csipetnyi citromsó(sav).
Elkészítése:
A roppanós réteghez a puha vajat összedolgozzuk a liszttel, a sóval meg cukorral. Két sütõpapír között 2-3 mm vastag lappá nyújtjuk, majd hûtõbe tesszük.
A vizet a tejjel meg a vajjal fõni tesszük, hozzáadjuk a sót meg a cukrot. Mikor felforrt, beletesszük a lisztet és folyamatosan kavarjuk, míg a massza elválik az edény oldalától és aljától és középen egyben összeáll. Félrevesszük, langyosra hûtjük, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. A masszát kerek lyukú csõvel ellátott habzsákba tesszük és sütõpapírral bélelt tepsibe, dió nagyságú halmokat nyomunk vele.
A hûtõbe tett lapból 3-3,5 cm-es korongokat szaggatunk és a halmok tetejére helyezzük. Elõmelegített sütõben, 200 fokon 15 percig, majd 170 fokon, további 15-20 percig sütjük. Az elsõ 20 percben a sütõ ajtaját nem nyitjuk ki.
A krémhez 3 dl tejet összekeverünk a kávéporral, fõni tesszük. A tojássárgáját kikavarjuk a cukorral, hozzáadjuk a keményítõt és a megmaradt tejet, majd a forró tejbe öntjük és állandó kavarással besûrítjük. Közvetlenül a tetejére fóliát teszünk, úgy hagyjuk teljesen kihûlni, majd beleforgatjuk a felvert tejszínt.
A fánkok ?kalapját? éles késsel levágjuk, a krémet habzsákba tesszük és a fánkok alsó részébe töltjük.
A tojásfehérjét a cukorporral kemény habbá verjük, majd citromsóval ízesítjük. Szintén habzsák segítségével, a krém tetejére egy-egy habrózsát nyomunk, majd befedjük a ?kalapokkal?.
Megjegyzés: A tojáshabot gázlámpával óvatosan megégethetjük, így a széle szép barna csíkos lesz.
Megjelent a májusi Konyhatündérben.