Ropogós tetejû sütõtökös-almás muffin

2010-10-22

sponsored links

Nagyobbik fiacskámnak a hónap elején volt a szülinapja, de mint minden évben, lebetegedik a napjára, és elmarad az ovis ünneplés. Idén, akárcsak a mesében, 7 nap és hét éjszaka ünnepeltünk, persze átvitt értelemben, mert ünnepeltünk itthon a napján, majd következõ hétvégén vendégekkel, és rá majdnem egy hétre pedig az oviban. Kissé féltem, hogyan fogadják majd az ovisok, lévén az ember legnagyobb és legõszintébb kritikusai, de legnagyobb örömömre a 17 gyerekbõl 1-2 volt csak, aki nem ette meg, és volt olyan is, aki többször kért. Kell ennél nagyobb kritika? :)

sütõtökmuffin

Hozzávalók 48 kis muffinhoz (az én muffinformám szerint):

485 g liszt
450 g cukor
1-1 késhegynyi fahéj, szekfûszeg és szerecsendió
7 g szódabikarbona (én raktam bele egy kis sütõport és egy kis szódabikarbonát)
fél citrom leve
késhegynyi só
3 tojás
180 ml olaj
400 g sütõtök
390 g hámozott alma

A szóráshoz: 25 g liszt, 80 g cukor, késhegyni õrölt fahéj, 30 g vaj vagy margarin.


Ahogy a muffinnál általában, elõször összekeverjük  a száraz hozzávalókat (lisztet, cukrot, fûszereket, sütõport és sót), majd egy másik edényben összevegyítjük az elõzõleg megsütött, kihûlt és villával összenyomkodott sütõtököt a kissé felvert tojásokkal és az olajjal. Hozzáadjuk a meghámozott, kis kockákra vágott almát is, majd lazán összekeverjük a lisztes résszel.

A sütõt elõmelegítjük kb. 180 fokra, a masszát belekanalazzuk a muffinformákba.

Photobucket

A ropogós morzsa hozzávalóit, a lisztet, cukrot, fahéjat és hideg vajat vagy margarint villával összekeverjük, míg morzsálódni nem kezd, ezzel megszórjuk a nyers masszát és így tesszük be sülni. Nálam 20-25 perc alatt szép barnára sültek, a morzsa pedig finom ropogósra sült, de fehér maradt. A végén tûpróbával ellenõrizhetjük.

Nálam ebbõl a masszából 46 darab lett, mert már nyersen elkezdtük kóstolgatni. Én eleve duplázom-triplázom az adagokat, mert az eredeti receptek mennyisége a fél fogunkra sem elég. :)

 

Photobucket

 

A recept az allrecipes.com oldalról származik, kissé átalakítva Andici módra.


Folytats a blogon ... ticsiandi.freeblog.hu/archives/2010/1...

sponsored links

Keres?s