Ropog?s, szez?mos csirkefalatok gy?mb?res-chilis m?zban
sponsored links
Ennek a receptnek az els? vari?ci?ja m?g 2013 okt?ber?ben ker?lt fel a blogra. Az?ta m?r j? p?rszor k?sz?lt ?s mindannyiszor form?l?dott is. V?gre siker?lt kik?s?rletezni egy olyan bund?t, ami a m?zban nem puhul meg. Ennek annyira meg?r?ltem, hogy gondoltam ?jra lencsev?gre kapom ezt a kedvencet. :D ...?s ha m?r ?jra fot?zom, egy ?j bejegyz?s is j?r neki. ;)
Hozz?val?k 4 szem?lyre:
1 kisebb csirkemellfil?, vagy egy nagy eg?sz csirkecomb leb?r?zve, kicsontozva
3 dkg szez?mmag
A p?choz:
2 ek. s?rgabaracklekv?r
2 ek. sz?jasz?sz
1 ek. citroml?
s?
A bund?hoz:
1 toj?s
3 ek. kukoricaliszt
2 ek. ?tkez?si kem?ny?t?
1 ek. sima liszt
1 tk. s?t?por
1 ek. olaj
csipet s?
j?ghideg v?z
A m?zhoz:
2 dkg friss gy?mb?r reszelve
2 gerezd fokhagyma reszelve
8 dkg cukor
5 ek. chilidzsem
3 ek. sz?jasz?sz
2 ek. s?r?tett paradicsom
2 ek. s?rgabaracklekv?r
3 ek. almaecet
1-2 ek. citrom-, vagy z?ldcitroml?
0,5 dl v?z
- A h?st ~2-2,5 cm-es kock?kra v?gjuk ?s t?lba tessz?k. Hozz?adjuk a p?c hozz?val?it, alaposan ?sszekeverj?k, majd 1-2 ?r?ra betessz?k a h?t?be.
- A m?z hozz?val?it egy t?lban alaposan elvegy?tj?k.
- Ha a h?s eleget pihent, ?ssze?ll?tjuk a bund?hoz a t?szt?t. J? s?r?nek kell lennie, ez?rt a vizet csak apr?nk?nt adagoljuk.
- Egy wokot -vagy egy m?ly tapad?smentes serpeny?t- felforr?s?tunk ?s illatosra pir?tjuk benne a szez?mmagot. Ha k?sz, kis t?lk?ba ?ntj?k.
- A wokot visszatessz?k a t?zre ?s bele?ntj?k a m?zalapot, majd takar?kon gy?ngy?zve addig forraljuk, m?g ragacsos nem lesz.
- Mik?zben a m?z k?sz?l kis?tj?k a h?sfalatokat. Egy l?basban b? olajat meleg?t?nk. Ne legyen t?l forr?, mert akkor a bunda hirtelen s?l ?s bel?l nyers maradhat a h?s. (Akkor j?, ha egy pici t?szt?t belecseppent?nk ?s az sz?pen gy?ngy?zve felj?n az olaj felsz?n?re.)
- A h?st t?bb adagban s?ss?k, hogy ne h?tse le az olajat, mert akkor a t?szta megsz?vja mag?t ?s nem lesz ropog?s.
- Az els? adag h?st a p?ct?l kiss? lecsepegtetve megforgatjuk a t?szt?ban, majd a kock?kat egyenk?nt egy kan?l seg?ts?g?vel az olajba tessz?k. ~1 percig fed? alatt s?tj?k, hogy a h?s ?tp?rol?djon, majd fed? n?lk?l aranybarn?ra s?tj?k a falatokat. Ha k?sz, pap?rt?rl?re szedj?k. A marad?k h?st ugyan?gy kis?tj?k.
- Mikor az ?sszes h?s kis?lt a szez?mmag fel?t belesz?rjuk a m?zba, elkeverj?k, majd beleforgatjuk a falatokat, hogy az mindenhol bevonja ?ket.
- Frissen, pir?tott z?lds?ges t?szt?val k?n?ljuk.