Rizskoch - rizsfelf?jt
sponsored links
Az a legjobb, amikor egy tartalmas leves ut?n r?gt?n az ?dess?g k?vetkezik. ? Legal?bb is a rizsfelf?jtat ?ltal?ban egy laktat? leves ut?n szoktuk k?sz?teni m?sodik fog?sk?nt - persze ?n?ll? desszertk?nt is meg?llja a hely?t. Na j?, mik?zben k?sz?tj?k, "bemaszatolunk" n?h?ny ed?nyt, de val?j?ban nagyon egyszer? elk?sz?teni, ?s ami m?g enn?l is fontosabb: annyira finom! Pl?ne, ha k?n?lunk mell? h?zi s?rgabarack lekv?rt. B?r ?n lekv?r n?lk?l is boldogan "elt?ntetem" a t?ny?rr?l. ?
Ha m?g nem tal?lt?tok meg a kedvenc rizskoch receptet, akkor ezt merem aj?nlani, mert tuti biztos! Nem foly?s, nem sz?raz - pont annyira "kr?mesen l?gy" bel?l, amennyire kell! Egyszer?en im?dom! R?gen - ?gy j? 20 ?vvel ezel?tt - olyan gyakran k?sz?tettem Anyuk?mmal vagy a f?rjemmel... azt?n feled?sbe mer?lt. Ideje volt el?venni ?s leporolni a receptet...
Hozz?val?k:
4-6 szem?lyre
25 dkg kerekszem? rizs
csipet s?
5 dl tej
2,5 dl v?z
15 dkg krist?lycukor
1 r?d van?lia kikapart magvai vagy 1 te?skan?l van?lia kivonat vagy aroma
1 kezeletlen citrom reszelt h?ja
5 dkg vaj/margarin
5 toj?s
A s?tem?nyes k?nyvem ?s a p?tty?s ker?mi?k megv?s?rolhat?k a P?tty?s Otthon web?ruh?zban az al?bbi linkre kattintva:
Elk?sz?t?s:
- A rizst megmossuk, majd egy l?basban puh?ra f?zz?k egy csipet s?val a tej ?s a v?z kever?k?vel. Alacsony l?ngon f?zz?k, n?ha-n?ha kevergess?k meg. F?leg a f?z?s v?ge fel? kevergess?k gyakrabban, le ne ?gjen! A f?z?s kb. 20 perc. Ha megf?tt, adjunk hozz? 5 dkg cukrot, a van?liar?d kikapart magjait ?s a citrom h?j?t, illetve keverj?k bele a vajat is. Hagyjuk kih?lni.
- A toj?sokat kett?v?lasztjuk: a s?rg?j?t a marad?k cukorral habosra keverj?k (feh?red?sig). Keverj?k hozz? a rizshez.
- A feh?rj?ket kem?ny habb? verj?k, forgassuk ?ssze ?vatosan a rizzsel.
- Kivajazunk egy kb. 20x25 cm-es s?t?t?lat, bele?ntj?k a rizses massz?t, elegyengetj?k.
- El?meleg?tett 200 fokos s?t?ben als?-fels? s?t?ssel vagy als? s?t?ssel s?ss?k kb. 35 percig. Ha s?t?s k?zben nagyon barnulna a teteje ?s ha nem szeretn?nk, hogy tov?bb barnuljon, akkor nyugodtan takarjuk le a tetej?t aluf?li?val ?s ?gy s?ss?k tov?bb.
- Langyosan vagy kih?lve szeletelj?k kock?kra ?s egy pici porcukorral meghintve t?laljuk. Ha k?n?lunk hozz? egy kis h?zi s?rgabarack lekv?rt, m?g finomabb lesz!
J? ?tv?gyat!