Rizott?

2020-11-15

sponsored links

Valami?rt ?gy eml?keztem, hogy rizott? recept m?r van a blogon, de meglepve tapasztaltam, hogy nincs. ?gy most p?toltam ezt a hi?nyoss?got. Jelen esetben ez a rizott? garn?l?s, de lehet h?sos, gomb?s, z?lds?ges, m?jas, vagy csak ?gy, mag?ban. Mindenhogyan. Mert finom.

Hozz?val?k (2 szem?lyre, ?tv?gyt?l f?gg?en):

16 dkg rizott? rizs (nem kimondottan rizott? rizzsel az ?tel nem k?sz?thet? el, nem olyan lesz a v?geredm?ny, amilyennek lennie kell)
1 kisebb fej v?r?shagyma
2 gerezd fokhagyma
2 dl sz?raz feh?rbor
1-2 liter z?lds?g alapl? ( vagy m?s alapl? h?sb?l, r?kb?l, vagy h?sleves)
25 dkg garn?la
10 dkg vaj
10 dkg parmez?n
frissen ?r?lt bors, s?fr?ny (hi?ny?ban s?fr?nyos szeklice)
finomra v?gott petrezselyem z?ldje

Elk?sz?t?se:

Az alapl?t (h?slevest) elk?sz?tj?k ?s a t?zhely egyik lapj?n egy faz?kban forr?sban tartjuk.
A v?r?shagym?t rendk?v?l finomra apr?tjuk. A vaj fel?t egy faz?kban felmeleg?tj?k, majd a finomra
apr?tott v?r?shagym?t r?dobjuk ?s k?zepes t?z?n dinsztelj?k. Nem kell aranybarn?ra pir?tani a hagym?t, csak ?veges legyen ?s puhuljon meg. Ha ez megt?rt?nt, akkor a v?konyra szeletelt fokhagym?t is r?tessz?k, amikor meg?rezz?k a felsz?ll? fokhagyma illatot, akkor r??ntj?k a rizst (amit nem mosunk meg). P?r percig kevergetj?k a vajas hagym?s alapon a rizst, de nem pir?tjuk, csak ?tmeleg?tj?k. Amikor a rizsszemek ?tmelegedtek, akkor nyakon ?ntj?k a sz?raz feh?rborral, tesz?nk bele egy csipet s?fr?nyt, majd addig kevergetj?k, am?g a rizs a bort mag?ba sz?vja. Ekkor mer?kanalank?nt a forr?sban l?v? l?b?l r??nt?nk, kevergetj?k, m?g mag?ba sz?vja, ?jabb kan?l l?t ?nt?nk r?, kevergetj?k, addig ism?telgetve kanalank?nt ezt a folyamatot, am?g a rizs puhul?snak indul.

Ha a rizs m?g roppan?s, r?ghat? (al dente), sz?pen megduzzadt, kr?mes ?llag?, akkor elk?sz?lt?nk. Nagyj?b?l 15-25 perc id? alatt ?rj?k el ezt az ?llapotot, nincs pontos id?. Figyelni kell ?s k?stolni. A rizott? r??r?s ?tel. R??r?sen ott kell ?llni mellette, k?zepes l?ngon folyamatosan kavargatva, t?relemmel k?sz?l.
Ha a rizs elk?sz?lt, akkor a v?g?n hozz?adjuk a vaj m?sik fel?t, alaposan elkeverj?k, m?g elt?nik, majd a reszelt parmez?nt is beletessz?k ?s elkeverj?k, hogy elolvadjon benne.
K?stoljuk, ha kell s?zzuk, borsozzuk. A v?geredm?nynek olyan ?llag?nak kell lennie, mint egy j? kr?mes, s?r? tejberizsnek. T?lal?skor mehet r? finomra v?gott petrezselyem z?ldje.

Ez az alap rizott?, amelyet z?lds?g alapl?vel kellene k?sz?teni. A z?lds?g alapl? ?gy k?sz?l, hogy mindenf?le, kez?nk ?gy?be es? z?lds?get, marad?k z?lds?get (v?r?shagym?t, p?r?t, r?p?t, zellert, karal?b?t, petrezselyem gy?keret, paradicsomot, paprik?t) b? v?zben (hogy ellepje) feltesz?nk f?ni (mindenfajta zsirad?k n?lk?l), majd f?zz?k egy ?r?t ?s lesz?rj?k. Ezzel a sima z?lds?g alapl?vel a f?z?s sor?n gyakorlatilag a vizet p?tolhatjuk, levesn?l, f?zel?kn?l, sok egy?b m?sn?l.

Ha p?nc?lj?ban kapjuk a garn?l?t, akkor a p?nc?lj?t?l megfosztott r?kh?st f?lretessz?k, a rizott? utols? p?r perc?ben az ?telbe keverj?k (n?h?ny perc el?g neki). A r?k p?nc?lj?b?l pedig alaplevet f?z?nk ?gy, ahogy az el?bb le?rtam. Egy ?r?t f?zz?k a p?nc?lokat v?zben, majd lesz?rj?k. Ezzel a r?k alapl?vel ?ntj?k fel a rizst.

Ha csirkemell kock?kat, gomb?t lepir?tunk ?s a v?g?n a k?sz rizott?ba keverj?k, akkor csirk?s- vagy gomb?s rizott?t kapunk. Igaz?b?l ?zl?s?nknek megfelel?en b?rmit tehet?nk bele. Ha egy egyszer? z?lds?ges rizott?t enn?nk, akkor vagy apr? kock?kra darabolt ?s el?zetesen pir?tott-p?rolt z?lds?geket, vagy egyszer?en csak egy j? nagy mar?k zsenge, fagyasztott z?ldbors?t tesz?nk bele a v?ge fel?. No ?s persze vajat ?s parmez?nt.

Az alap rizott?nk felturb?z?s?nak csak a fant?zi?nk szabhat hat?rt.

A k?pen garn?l?s rizott? l?that?. A d?sz?t?s egy sajtropog?s, amely nagyon egyszer?en elk?sz?thet?, ropog?s sajt chips. Egy serpeny?t k?zepes l?ngos felmeleg?t?nk, majd belesz?runk egy r?teg ?zl?s?nknek megfelel? sajtot (parmez?nt, trappist?t, esetemben f?st?lt kem?ny h?zisajt) ?s elkezdj?k s?tni. Ha az alja elkezd pirulni, akkor al?ny?lunk, megford?tjuk ?s a m?sik oldal?t is megpir?tjuk. Am?g forr? alak?that?, ?gyesen felsodorhat? ?s ilyen tekercs lehet bel?le, maradhat sima, akkor egy v?kony, roppan?s korong lesz az eredm?ny. Ha kih?lt, onnant?l viszont t?rik, nem haj?that? ?s alak?that?.

?rdemes kipr?b?lni, mert finom, laktat? ?s nem bonyolult, csak az id?t kell r?sz?nni.

Folytats a blogon ... labas-fazek-fakanal.blogspot.com/2020...

sponsored links

Keres?s