Ringló lekvár
sponsored links
Legnagyobbikom hozott egy zacskó gyönyörû sárga ringlót. Mert még mindig lekvárfõzési lázban égek, egybõl az jutott eszembe, ha lesz egy kiló a kimagozott gyümölcs, akkor lekvárt fogok belõle fõzni. Alapos megmosás és kimagozás után megmértem, sajnos nem volt egy kiló, ezért szétnéztem a gyümölcsös tálon, mivel lehetne kipótolni. Végül egy fél hámozott apróra vágott alma, másfél ugyancsak felaprított banán és egy egész narancs leve került a ringló mellé. Ezeket botmixerrel alaposan összeturmixoltam, fazékba öntöttem és felforraltam. Amíg ez megtörtént, kimértem fél kiló cukrot és alaposan elkevertem egy csomag 2:1 Dzsemfix-szel. Forrás után még egyszer átturmixoltam a gyümölcsöt, hogy a ringló héja minél apróbbra vágódjon a pürében, majd hozzáadtam a dzsemfixes cukrot és egy fél kávéskanál õrölt fahéjat. Újraforrás után 5 percig fõztem, majd alaposan kimosott üvegekbe töltöttem, a fedõket lezártam és 10 percre fejtetõre állítottam mindkét üveget.
A ma estére sütött palacsintákból néhányat megtöltöttem a ringlólekvárral, kettõt gyorsan meg is kóstoltam, így csak a maradék négyet sikerült lefényképeznem (persze ezek mellett még 15 kakaós is lett, de arról nem csináltam képet).
Finom a lekvár, illatában kicsit szilvapálinkára emlékeztet :).