Reszelt oml?s t?szt?s, habcs?kos, gy?m?lcs?s s?ti
sponsored links
Az ?gy volt, hogy p?romnak n?vnapja volt, ?s a munkahely?n szok?s ?nnepelni. Ami azt jelenti, hogy s?tit kell vinni a koll?g?knak. ?s m?g ?gy volt, hogy Limara pont el?tte napokban tett fel egy izgalmas s?tit a f?szbuk oldal?ra. Ez?ton is h?l?s k?sz?netem a recept?rt! :) (A mi egy?bk?nt egy lengyel blogon tal?lhat?, van r?la youtubeos vide? is.)
H?t megs?t?ttem, de m?sf?lszeres mennyis?gben, ami egy nagy g?ztepsinyi lett. A kisebb mennyis?get adom meg, az sem kev?s. Nagy sikere volt, ?ll?t?lag. Sajnos ?n meg sem tudtam k?stolni... Ja, ?s kifelejtettem az olajat a feh?rjehabos r?szb?l, de azt mondt?k, hogy nem hi?nyzott bel?le, egy?ltal?n. Sz?val s?thetitek ?gy is, ?gy is.
Hozz?val?k egy 34-szer 22-es tepsihez:
- a t?szt?hoz:
- 40 dkg liszt
- 3 ev?kan?l porcukor
- 1 tasak s?t?por
- 1/2 mokk?skan?l s?
- 1 citrom reszelt h?ja
- 25 dkg vaj
- 5 toj?s s?rg?ja
- a habcs?kos r?teghez:
- 5 toj?s feh?rje
- 12 dkg porcukor
- csipet s?
- 2 tasak van?li?s pudingpor
- 1 dl olaj (el is hagyhat?)
- 0,5 kg ?fonya vagy m?lna vagy meggy, vagy feketeszeder vagy s?rgabarack vagy ribizli vagy josta vagy egres vagy ak?r k?t-h?rom f?le gy?m?lcs kever?ke
A lisztet, s?t, cukrot, s?t?port, reszelt citromh?jat elkevertem, majd belereszeltem a 25 dkg hideg vajat ?s elmorzsoltam a lisztkever?kkel, v?g?l hozz?adtam a toj?sok s?rg?j?t ?s ?sszegy?rtam a t?szt?t. Nem kell nagyon, ?pp csak ?lljon ?ssze. Egy ?r?ra fagyaszt?ba tettem. K?zben megtiszt?tottam a gy?m?lcs?ket, az eny?mbe most meggy, m?lna ?s s?rgabarack ker?lt. A barackot kimagoztam, cikkekre v?gtam ?s lecukroztam 2 ev?kan?l cukorral. A meggyet szint?n kimagoztam, ugyan?gy lecukroztam. A m?ln?t csak megmostam.
Amikor leh?lt a t?szta, a szilikonos s?t?pap?rral b?lelt tepsibe reszeltem a fel?t, kiss? lenyomkodtam ?s el?s?t?tte, olyan 180 fokon 15 percig. Kivettem, ?s m?g h?lt, elk?sz?tettem a habcs?kos r?teget: A toj?sfeh?rj?ket a csipet s?val habosra vertem robotg?ppel, majd h?rom adagban hozz?kevertem a porcukrot is, ?s j? kem?ny habot vertem, ahogy a habcs?kn?l szok?s. Azt?n hozz?adtam a pudingporokat is, ?s ugyancsak habver?vel j?l elkevertem. ?s itt kellett volna az olajat is t?bb adagban, spatul?val hozz?keverni. V?g?l a gy?m?lcs?ket a lev?kkel egy?tt k?zi spatul?val ?vatosan a habhoz kevertem. Ezt a gy?m?lcs?s habot r?sim?tottam az el?s?t?tt t?szt?ra, v?g?l a t?szta m?sik fel?t is r?reszeltem a s?ti tetej?re. Visszatettem a 180 fokos s?t?be ?s kb. 30 percig s?t?ttem.
Ahogy ?rtam, ?n kifelejtettem az olajat bel?le, de ?gy t?nik, nem is hi?nyzott bel?le. Illetve m?g tettem k?t toj?sfeh?rj?t a t?bbihez, mert volt elt?ve a fagyaszt?mban, sz?val ha van egy-k?t k?bor feh?rj?tek, nyugodtan lehet d?s?tani a k?z?ps? r?teget.