Reform datolyás- mogyorós-morzsás sütemény
sponsored links
Több alkalommal is készítettem ezt finom süteményt, de sosem sikerült egészben lefotóznom, gondoltam most pótolom, mert így sokkal mutatósabb, mint a tányéron! A fotózás kedvéért elõkerestem ezt a régi, gyönyörû torta alátétet. Ugye milyen csodaszép?
Minden falatja isteni!
Ez egy másik alkalommal készült, és látható, hogy nem sütöttem meg annyira, mint most, tehát lehet vele variálni, de azt gondolom, ahogy ropog a morzsa a tetején, amikor ráharapsz, annál nincs finomabb!
Hozzávalók:
Tészta
- 150 g liszt, teljes kiõrlésû és síma tetszés szerint, én tönköllyel szoktam készíteni
- 50 g búzadara,
- 100 g zabpehely
- 3-4 ek. folyós méz
- 1/2 dl olaj - 2 ek
- 1/2 sütõpor
- 1 dl meleg víz
- csipet só
Töltelék:
- 25 dkg magozott datolya, vagy bármilyen más aszalvány /mazsola, füge, sárgabarack /
- 1,5 forró víz
- 1 citrom héja, én 1-2 tk citrom levet is adok hozzá
- 8-10 dkg mogyoró, dió , mandula- én mogyoróval kedvelem a legjobban
Elkészítés:
Elõször a tésztát készítem el, mert kicsit szeretem állni hagyni a masszát. A liszttõl és a pehelytõl függõen adom a meleg vizet hozzá, azért mert néha kisebb, máskor nagyobb szemû zabpelyhet találok, és a lisztek sem egyformák.A lisztet 10 dkg teljes és 5 dkg sima arányban adagolom, majd a búzadara, és amennyi vizet felvesz, mert a zabpehely szinte azonnal magához ragadja a kezdeményezést, persze a méz is lágyítja a tésztát. Egy kicsit hagyom az anyagokat a maguk útján, és feltétlen a morzsás állapotra törekszem. Ha mégis lágy lenne, akkor még egy kis zabpelyhet adjunk hozzá!
A pici sót sem hagyom ki! Pihentetem!
Ezután következik a töltelék, ami már magában is szuper finom, csak természetes, és egészséges dolgokat tartalmaz!
Ha csak datolyát teszek bele, akkor a kimagozás után átmosom, majd kissé aprítom, és csak azután teszem a robot gépbe. A magokat megpirítom, de el is hagyhatjuk a pirítást. Én még azt tanultam, hogy pirítottan könnyebben emészthetõ, egészségesebb, és finomabb is.
Amikor a gépben vannak a magok, akkor hozzáadom a citrom héját, a citrom lét, a forró vizet, és bekapcsolom a gépet. Pillanatok alatt krémes masszát kapok. Ízléstõl függõen aprítom össze a mogyorót, én darabosan kedvelem, és most is így hagyom.
A sütemény összeállítás következik, de elõbb a sütõt bekapcsolom 190 fokra.
Kerek, normál méretû torta formát kikenek, vagy papírral kitöltök, a papír egyszerûbb. Kicsit magasabbra vágom körbe az oldalán, mert ennek a pár centinek a segítségével fogom könnyedén kiemelni, amikor készen lesz!
A tészta 3/4 részét egyenletesen belenyomkodom a forma aljába, ezután ráadagolom a krémes masszát, végül a maradék tésztát rámorzsolom a tetejére, és irány a sütõ!
180 fokon sütöm sima sütõben, ha légkeveréses, akkor 175 fokon 20 percig, majd kiveszem, és rácsorgatok 3-4 kanál mézet, majd még 5 percig sütöm.
Megszórhatom a tetejét mandulával, ha van kéznél.
A teteje a méztõl finom ropogós lesz, ha ezt nem akarod, akkor egy kicsit alacsonyabb hõfokon , tovább sütve elérheted! Több napi fogyasztható édességet kapunk.