Rebarbarás-almás pite és az elsõ orgonacsokor
sponsored links
A mai napot két okból is vártam már: a héten kigondoltam, hogy rebarbarás sütit szeretnék sütni, amit nagy szerencsémre kaptam is a piacon. A másik az orgonacsokor volt: általában hétvégére veszek virágot, hogy minél többet tudjunk benne gyönyörködni, így reggel az elsõ utam a piacra vezetett, ahol egy idõs bácsitól gyönyörûszép csokrot vásároltam. Minden meg volt hát ahhoz, hogy finom illatok lengjék be a lakást.
A pite hozzávalói:
A tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
2 tojás
3 ek porcukor
3 ek hideg víz
egy csipet só
A töltelékhez:
4 alma
2 szál rebarbara
1 ek cukor
1 cs vaníliás cukor
ízlés szerint fahéj
- A tésztát a felsorolt hozzávalókból elkészítem, majd 30 percig a hûtõben pihentetem.
- A rebarbarát vékonyan meghámozom, felszeletelem, az almákat is meghámozom és felkockázom. Egy tányérban megszórom õket cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal.
- A sütõt 180 fokra elõmelegítem.
- A tésztát 2 felé osztom, az egyikbõl a tortaformától (26 cm átmérõjû) picit nagyobb, fél cm-es lapot nyújtok. Ezt a kivajazott, kilisztezett formába simítom, pici szélét is hagyva neki.
- Az almás-rebarbarás tölteléket a tésztára öntöm.
- A tészta másik felét vékonyra nyújtom és különbözõ hosszúságú rácsokat vágok belõle, amelyeket a töltelékre helyezek, a sütõformához igazítva.
- A rácsokat a felvert tojás sárgájával megkenem.
- A pitét 40-45 percig sütöm.