Rebarbara befÔtt
sponsored links
...befÔzÔautomatåban
"Nem elĂrĂĄs: a rebarbara az zöldsĂ©g, mĂ©g ha gyĂŒmölcskĂ©nt is ismerjĂŒk
-mĂĄr aki ismeri- Ă©s hasznĂĄljuk fel.
Az ismertséggel a legutóbbi idÔkig volt kis probléma, mert Ônagysåga is
a vilĂĄghĂrĂ» magyar konyha okozta emlĂ©kezetkiesĂ©s ĂĄldozata lett.
AmĂșgy az emberisĂ©g uszkve 4 Ă©s fĂ©l ezer Ă©ve ismeri.
MĂĄr az idĂ”szĂĄmĂtĂĄs elĂ”tti kĂnai gyĂłgyfĂŒves könyvekben is megemlĂtik,
de a konyhĂĄkba csak a 18. szĂĄzadba kerĂŒlt be. A mienkbe is.
Ărdekes csengĂ©sĂ» nevĂ©nek jelentĂ©se nem mĂĄs, mint: ?barbĂĄrok gyökere?.
ĂriĂĄsi, sötĂ©tzöld levelei szinte bokorrĂĄ nĂ”nek, szĂĄra pedig a halvĂĄny rĂłzsaszĂntĂ”l
egĂ©szen a bĂborvörösig szĂnpompĂĄzhat.
NyilvĂĄn ez is indokolja, hogy sok helyen dĂsznövĂ©nykĂ©nt is termesztik.
A rebarbarånak igen alacsony a kalóriatartalma, 100 g-ban mindössze 17 kalória van.
Ăm savanykĂĄs Ăze miatt Ă©desĂtve, tĂșlcukrozva ez nagyon csalĂłka mĂ©rce lehet.
ĂtkezĂ©sre csak a szĂĄra alkalmas, a levele mĂ©rgezĂ”!
A szĂĄrat akkor szabad csak leszedni, ha mĂĄr elszĂnezĂ”dött -ez a szĂn a fajtĂĄtĂłl fĂŒggĂ”en
sötĂ©t rĂłzsaszĂntĂ”l egĂ©szen a mĂ©lyvörösig terjed, de ismert zöld szĂĄrĂș, zöld hĂșsĂș fajta is.
TĂșlzott fogyasztĂĄsa hashajtĂłhatĂĄsĂș.
VĂĄrandĂłs Ă©s szoptatĂłs kismamĂĄknak fogyasztĂĄsa nem ajĂĄnlott,
mivel egyes vegyĂŒletei vĂ©rbĂ”sĂ©get okozhatnak.
A gasztronĂłmiĂĄban hĂĄromfĂ©le rebarbarĂĄt kĂŒlönböztetĂŒnk meg: zöld szĂĄrĂș, zöld hĂșsĂș,
Ăze fanyar, nagyon savanyĂș;
piros szĂĄrĂș, zöld hĂșsĂș,ami savanykĂĄs, enyhĂ©n kesernyĂ©s
Ă©s piros szĂĄrĂș, piros hĂșsĂș, enyhĂ©n Ă©deskĂ©s Ăzzel.
Ha våsårolunk, érdemes ellenÔrizni a frissességét.
A friss szĂĄr lĂ©dĂșs, ezĂ©rt ha körmĂŒnket (amikor az ĂĄrus Ă©ppen nem nĂ©z oda)
egy Ăłvatlan pillanatban belenyomjuk, halk, hersegĂ” hangot hallunk.
Na, ha ez Ăgy összejön, akkor biztosak lehetĂŒnk benne, hogy friss.
A rebarbarĂĄt legjobb frissen felhasznĂĄlni.
A hûtÔben -nedves ruhåba csavarva- 2-3 napig åll el és kétségtelen,
hogy mélyhûtÔben sokåig tårolhatjuk, feltéve, ha frissen fagyasztottuk le."
-mĂĄr aki ismeri- Ă©s hasznĂĄljuk fel.
Az ismertséggel a legutóbbi idÔkig volt kis probléma, mert Ônagysåga is
a vilĂĄghĂrĂ» magyar konyha okozta emlĂ©kezetkiesĂ©s ĂĄldozata lett.
AmĂșgy az emberisĂ©g uszkve 4 Ă©s fĂ©l ezer Ă©ve ismeri.
MĂĄr az idĂ”szĂĄmĂtĂĄs elĂ”tti kĂnai gyĂłgyfĂŒves könyvekben is megemlĂtik,
de a konyhĂĄkba csak a 18. szĂĄzadba kerĂŒlt be. A mienkbe is.
Ărdekes csengĂ©sĂ» nevĂ©nek jelentĂ©se nem mĂĄs, mint: ?barbĂĄrok gyökere?.
ĂriĂĄsi, sötĂ©tzöld levelei szinte bokorrĂĄ nĂ”nek, szĂĄra pedig a halvĂĄny rĂłzsaszĂntĂ”l
egĂ©szen a bĂborvörösig szĂnpompĂĄzhat.
NyilvĂĄn ez is indokolja, hogy sok helyen dĂsznövĂ©nykĂ©nt is termesztik.
A rebarbarånak igen alacsony a kalóriatartalma, 100 g-ban mindössze 17 kalória van.
Ăm savanykĂĄs Ăze miatt Ă©desĂtve, tĂșlcukrozva ez nagyon csalĂłka mĂ©rce lehet.
ĂtkezĂ©sre csak a szĂĄra alkalmas, a levele mĂ©rgezĂ”!
A szĂĄrat akkor szabad csak leszedni, ha mĂĄr elszĂnezĂ”dött -ez a szĂn a fajtĂĄtĂłl fĂŒggĂ”en
sötĂ©t rĂłzsaszĂntĂ”l egĂ©szen a mĂ©lyvörösig terjed, de ismert zöld szĂĄrĂș, zöld hĂșsĂș fajta is.
TĂșlzott fogyasztĂĄsa hashajtĂłhatĂĄsĂș.
VĂĄrandĂłs Ă©s szoptatĂłs kismamĂĄknak fogyasztĂĄsa nem ajĂĄnlott,
mivel egyes vegyĂŒletei vĂ©rbĂ”sĂ©get okozhatnak.
A gasztronĂłmiĂĄban hĂĄromfĂ©le rebarbarĂĄt kĂŒlönböztetĂŒnk meg: zöld szĂĄrĂș, zöld hĂșsĂș,
Ăze fanyar, nagyon savanyĂș;
piros szĂĄrĂș, zöld hĂșsĂș,ami savanykĂĄs, enyhĂ©n kesernyĂ©s
Ă©s piros szĂĄrĂș, piros hĂșsĂș, enyhĂ©n Ă©deskĂ©s Ăzzel.
Ha våsårolunk, érdemes ellenÔrizni a frissességét.
A friss szĂĄr lĂ©dĂșs, ezĂ©rt ha körmĂŒnket (amikor az ĂĄrus Ă©ppen nem nĂ©z oda)
egy Ăłvatlan pillanatban belenyomjuk, halk, hersegĂ” hangot hallunk.
Na, ha ez Ăgy összejön, akkor biztosak lehetĂŒnk benne, hogy friss.
A rebarbarĂĄt legjobb frissen felhasznĂĄlni.
A hûtÔben -nedves ruhåba csavarva- 2-3 napig åll el és kétségtelen,
hogy mélyhûtÔben sokåig tårolhatjuk, feltéve, ha frissen fagyasztottuk le."
(forrĂĄs)
HozzĂĄvalĂłk 7 db 720 ml-es ĂŒveghez:
-2,5 kg rebarbara (tisztĂtĂĄs utĂĄn valamivel több, mint 2,1 kg)
-3-3 ek cukor
-citrom
-fĂ©l-fĂ©l darabka fahĂ©jrĂșd
-2-2 szem kardamom mag
-3-3 tekerésnyi szerecsendió
-vĂz
Kezdem azzal, hogyha nem az elsÔ szedésekbÔl
szerezzĂŒk be a rebarbarĂĄt (ami mĂ©g vĂ©kony, zsenge),
akkor mindenkĂ©ppen meg kell szabadĂtani a kĂŒlsĂ”
héjtól a szårakat!
MiutĂĄn meghĂĄmoztam mindet, citromos vĂzbe
kerĂŒlnek Ă©s Ăgy is hagyom Ă”ket egy kis idĂ”re.
Eközben elĂ”kĂ©szĂtem az ĂŒvegeket, leszorĂtĂłkat,
tetÔket, fûszereket, citromokat.
Mindegyik ĂŒvegbe citromkarika kerĂŒl,
a rebarbaråt harapható méretû darabokra vågom,
elrendezem az ĂŒvegekben, erre adagolom a fĂ»szereket,
majd a cukrot, felöntöm vĂzzel Ă©s rĂĄjuk kerĂŒl
a leszorĂtĂł is (ezĂĄltal a lĂ© vĂ©gig ellepi a befĂ”tteket).
MiutĂĄn a tetĂ” is rajtuk van, mennek az automatĂĄba
dunsztolĂłdni, 100 fokon, 30 percre.
(Remélem, hogy ez elegendÔ lesz nekik!)
Lesz majd még egy köröm a rebarbaråval, csak mert
a piacon egy nĂ©nitĂ”l berendeltem jĂł nagy adagot belĂ”lĂŒk,
Ășgyhogy amint megĂ©rkezik a szĂĄllĂtmĂĄny, jövök
egy régi nagy kedvenccel! :)
OkosĂtĂĄs Ă©s szĂ©pĂtĂ©s utĂĄn mennek a kamra polcra
...viszont most nem vagyok biztos abban, hogy télig
ki fogom bĂrni, hogy meg ne kĂłstoljam, Ășgyhogy
szerintem nemsokåra jövök az élménybeszåmolóval!
Ja és a blogon egészen jó rebarbarås
receptek talĂĄlhatĂłak! ;)))