Rakott zöldbab, ahogy én szeretem

2010-04-11

sponsored links

A címben szereplõ én nem én vagyok. De mielõtt összekeverednénk, hogy akkor ki is szereti így a rakott zöldbabot, elmondom, hogy a receptet ezzel a címmel találtam meg egy 10 évvel ezelõtti újságban. A hagyományos rakott zöldbabnál kicsit szaftosabb, látványosabb étel került elõ a sütõbõl. Mostmár ez is lehet a cím: rakott zöldbab, ahogy én is szeretem.

Hozzávalók:
2 dl víz, só
10 dkg rizs vagy 1 zacskó gyors rizs
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma (én ezt elhagytam)
2 evõkanál olaj
50 dkg darált sertéshús (én pulykahúsból készítettem)
2 kiskanál pirospaprika
fél mokkáskanál õrölt bors
1 kiskanál majoránna
80 dkg zöldbab
1 tojás
1 csokor petrezselyem
3 dl tejföl

A tepsi kikenéséhez:
vaj, zsemlemorzsa (én csak olajat használtam helyettük)

A tetejére:
2 nagy (30 dkg) paradicsom
10 dkg reszelt sajt

Az átválogatott, megmosott rizst kétszeres mennyiségû sós vízben puhára fõztem. A zöldbabot szûrõbetétbe téve gõzben megpuhítottam. (Enyhén sós vízben is meg lehet fõzni).
A vöröshagymát megtisztítottam, apróra vágtam és az olajon megfonnyasztottam. (Aki fokhagymát is használ, a vöröshagymával együtt vágja apróra és fonnyassza meg).
A húst a hagymához adtam és kevergetve közepes lángon pár perc alatt megpirítottam. Fél kiskanál sóval ízesítettem, a fele pirospaprikával, a borssal és a majorannával fûszereztem. A tûzrõl levéve hûlni hagytam, majd összekevertem a rizzsel, a tojással, a fölaprított petrezselyemmel, a maradék pirospaprikával és 1 dl tejföllel. (Felhasználás elõtt az íze a fûszerekkel még ízlés szerint módosítható.)
Egy sütõtálat kiolajoztam (kivajazva és morzsával beszórva írja az eredeti recept) és a bab egyharmadát egyenletesen az aljára terítettem. Erre a húsos massza fele került, majd ismét egyharmadnyi bab, hús, végül megint a bab következett.
A maradék tejfölt a tetejére locsoltam és elõmelegített sütõben 200 fokon 25 percig sütöttem. Ezalatt a paradicsomok szárát kimetszettem, majd karikákra vágtam. A 25 perc elteltével az ételt a sütõbõl kiemeltem, a paradicsomkarikákat elhelyeztem rajta, és a reszelt sajttal egyenletesen meghintettem. További 10-12 perc alatt készre sütöttem.

Forrás: Hagyományos és mai magyar konyha magazin, 2000. júl.-aug.

Folytats a blogon ... izkaravan.blogspot.com/2010/04/rakott...

sponsored links

Keres?s