Rakott krumpli
sponsored links
1 kg krumpli - lehetõleg egyforma nagyságú
1 szál (kb. 20-25 cm hosszú) jó minõségû, füstölt szárazkolbász
5 tojás
3 dl tejföl, vagy tejszín
só
bors
kb.5 dkg vaj
A krumplit megmossuk, és sós vízben héjában feltesszük fõzni, beletesszük a krumpli mellé a hideg vízbe az öt tojást is.
A kolbászról lehúzzuk a bõrét. ezt akként kell megejteni, hogy a szál kolbászon hosszában végighúzod az éles kés hegyét, ezzel végigvágod a kolbász héját. Aztán a forróvizes csak alatt alaposan megmosod, átdörzsölöd. Amikor kiveszed a csap alól, akkor könnyedén lefejtheted a a kolbász héját a kolbászról. (Ha a kolbász lágy, akkor egy fél órára tedd be a mélyhûtõbe. A háját ugyanúgy próbáld lehúzni, és még fagyosan szeleteld fel egy jó éles késsel.)
A kolbászt egyforma vékony szeletekre vágod.
A tejfölbe egy kávéskanál sót keversz el, és két három tekerésnyi borsot õrölsz bele.
Elõveszel egy tûzálló jénai üvegedényt, és vastagon kivajazod.
Amikor a krumpli megfõtt, (ezt úgy tudod meg, hogy egy hústût beledöfsz egy krumpliba. Ha könnyedén és egyforma ellenállás mellett megy bele a krumpliba, akkor megfõtt) ez úgy háromnegyed óra alatt történik meg, kiveszed a tojásokat, és hideg vízbe teszed. Amikor már a vízben vannak, akkor a kés fokával ráütögetsz a tojásokra, hogy eltörjön a héja. Így ugyanis a hideg víz befolyik a héj alá, és könnyebb lesz megpucolni. A krumpliról leöntöd a levét és hagyod egy kicsit hûlni. Aztán eg hegyes villát szórsz bele, és óvatosan lehúzod a krumpli héját. Vagy megfogod a kezedbe, ha már nem annyira forró. Vigyázz, ne hagyd a krumplikat megszáradni és kihûlni, mert akkor elõfordul, hogy rászárad a héja, és nem tudod lehúzni.
A tojásokat megpucolod, és tojásvágóval karikára vágod.
A kivajazott jénait alulra vékony karikára vágott krumplival befeded, arra egy karikára vágott tojást, és felkarikázott kolbászt raksz- csipet sóval megszórod, vágsz rá a vajból két vékony szeletet, és meglocsolod a megsózott tejföllel, vagy tejszínnel.
Aztán megint befeded krumplival, erre tojást és kolbászt teszem, megsózod, vajat és tejfölt teszel rá. Így telerakod a jénait, felülre krumpli kerüljön, és a maradék tejfölt, vagy tejszínt ráöntöd, és maradék vajat is ráteszed.
A jénait beteszed a sütõbe és begyújtod. ( ez azért fontos, mert a jénait nem forróba sütõbe teszem, nehogy elcsattanjon, így meg együtt melegszik a sütõvel)
Kb. egy óra hosszat sütöd, amikor elkezd pirulni a teteje akkor lesz kész.
Az autentikus recept tejföllel készíti, de én újabban már tejszínnel csináltam, és sokkal elégedettebb voltam. vele.
A tejfölbe -mivel a zsírtartalma szerintem nem éri el a jelzett húsz százalékot- lehet két-három evõkanál olvasztott zsírt, vagy olíva olajat keverni, hogy szaftosabb legyen az étel.
Savanyúsággal, ecetes céklával, uborkasalátával vagy meggy kompóttal is tálalható.
1 szál (kb. 20-25 cm hosszú) jó minõségû, füstölt szárazkolbász
5 tojás
3 dl tejföl, vagy tejszín
só
bors
kb.5 dkg vaj
A krumplit megmossuk, és sós vízben héjában feltesszük fõzni, beletesszük a krumpli mellé a hideg vízbe az öt tojást is.
A kolbászról lehúzzuk a bõrét. ezt akként kell megejteni, hogy a szál kolbászon hosszában végighúzod az éles kés hegyét, ezzel végigvágod a kolbász héját. Aztán a forróvizes csak alatt alaposan megmosod, átdörzsölöd. Amikor kiveszed a csap alól, akkor könnyedén lefejtheted a a kolbász héját a kolbászról. (Ha a kolbász lágy, akkor egy fél órára tedd be a mélyhûtõbe. A háját ugyanúgy próbáld lehúzni, és még fagyosan szeleteld fel egy jó éles késsel.)
A kolbászt egyforma vékony szeletekre vágod.
A tejfölbe egy kávéskanál sót keversz el, és két három tekerésnyi borsot õrölsz bele.
Elõveszel egy tûzálló jénai üvegedényt, és vastagon kivajazod.
Amikor a krumpli megfõtt, (ezt úgy tudod meg, hogy egy hústût beledöfsz egy krumpliba. Ha könnyedén és egyforma ellenállás mellett megy bele a krumpliba, akkor megfõtt) ez úgy háromnegyed óra alatt történik meg, kiveszed a tojásokat, és hideg vízbe teszed. Amikor már a vízben vannak, akkor a kés fokával ráütögetsz a tojásokra, hogy eltörjön a héja. Így ugyanis a hideg víz befolyik a héj alá, és könnyebb lesz megpucolni. A krumpliról leöntöd a levét és hagyod egy kicsit hûlni. Aztán eg hegyes villát szórsz bele, és óvatosan lehúzod a krumpli héját. Vagy megfogod a kezedbe, ha már nem annyira forró. Vigyázz, ne hagyd a krumplikat megszáradni és kihûlni, mert akkor elõfordul, hogy rászárad a héja, és nem tudod lehúzni.
A tojásokat megpucolod, és tojásvágóval karikára vágod.
A kivajazott jénait alulra vékony karikára vágott krumplival befeded, arra egy karikára vágott tojást, és felkarikázott kolbászt raksz- csipet sóval megszórod, vágsz rá a vajból két vékony szeletet, és meglocsolod a megsózott tejföllel, vagy tejszínnel.
Aztán megint befeded krumplival, erre tojást és kolbászt teszem, megsózod, vajat és tejfölt teszel rá. Így telerakod a jénait, felülre krumpli kerüljön, és a maradék tejfölt, vagy tejszínt ráöntöd, és maradék vajat is ráteszed.
A jénait beteszed a sütõbe és begyújtod. ( ez azért fontos, mert a jénait nem forróba sütõbe teszem, nehogy elcsattanjon, így meg együtt melegszik a sütõvel)
Kb. egy óra hosszat sütöd, amikor elkezd pirulni a teteje akkor lesz kész.
Az autentikus recept tejföllel készíti, de én újabban már tejszínnel csináltam, és sokkal elégedettebb voltam. vele.
A tejfölbe -mivel a zsírtartalma szerintem nem éri el a jelzett húsz százalékot- lehet két-három evõkanál olvasztott zsírt, vagy olíva olajat keverni, hogy szaftosabb legyen az étel.
Savanyúsággal, ecetes céklával, uborkasalátával vagy meggy kompóttal is tálalható.