Rakott kelbimbó
sponsored links
Eddig nem nagyon ettem kelbimbót, annak ellenére, hogy a káposztaféléket nagyon szeretem. Magdi oldalán láttam ezt a receptet és már mentem is a zöldségeshez, annyira gusztának tûnt nála.
A kelbimbó nagyon egészséges, most olvastam róla, hogy a C vitamin tartalmának nagy részét fagyasztás és fõzés során is megõrzi. Ráadásul tartalmazza azokat a bizonyos aminosavakat – mind a 8-at – is, úgyhogy teljes értékû fehérjét tartalmaz, mint a hús.
Mexikói zöldség helyett, mehetne gomba, cukkini is, de akár lencsét is el tudok képzelni. kelbimbó helyett meg mehetne karfiol, brokkoli stb.
Szóval, kelbimbóra fel!
1 csésze rizs ( barna és basmati keveréke ) ( cappucinós )
4 ek fõtt mexikói zöldségkeverék
fél csokor újhagyma
1 g. fokhagyma
fél csésze szójatejföl
fél csésze rizstejszín
2 ek sörélesztõpehely
só, bors, olívaolaj
pár ek morzsa
- nem tudom kell-e “hámozni” a kelbimbót, én a külsõ leveleit mindenesetre leszedegettem
- négybe vágjuk, majd olaj és víz keverékén pici sóval megpároljuk. Ez kb. 10 perc. A végén nagy lángon meg is pirítjuk, így erõteljesebb az íze – egyébként nagyon finom.
- az újhagymát karikára, a fokhagymát apró kockára vágjuk, olívaolajon megpároljuk. Rádobjuk a rizst és 2x-es mennyiségû vízzel felengedve megfõzzük. Ha kész hozzákeverjük a mexikói zöldséget
- a tejszínt, a tejfölt és a sörélesztõt elkeverjük
- lerakjuk: egy jénait kiolajozunk, az alját beszórjuk morzsával. Jöhet a kelbimbó fele, a rizs, a maradék kelbimbó. A tetejét megkenjük a tejfölös szósszal, megszórjuk morzsával, majd meglocsoljuk olajjal.
Mehet a sütõbe: 180 C-on 30-40 perc.
Csípõssel, tejföllel tálaljuk.