Rakott brokkoli ?s karfiol besamellel
sponsored links
Nagyon r?gen volt m?r n?lunk rakott karfiol, val?j?ban ?vekkel ezel?tt. Ezt anno meg is ?r?k?tettem, ezen a linken lehet olvasni r?la. Most viszont volt itthon egy fej brokkolim is, ami igencsak meg?rett a felhaszn?l?sra, ?gyhogy kital?ltam, hogy brokkolit ?s karfiolt r?tegezek le vegyesen. Tejf?l helyett pedig besamel m?rt?ssal teszem szaftosabb?.
Kimondottan j?l siker?lt, a 22 h?napos Dorottya im?dta. Na j?, mi is. :) Nagy adag lett, t?bb napig ett?k, de nem b?ntuk.
Kimondottan j?l siker?lt, a 22 h?napos Dorottya im?dta. Na j?, mi is. :) Nagy adag lett, t?bb napig ett?k, de nem b?ntuk.
Hozz?val?k:
- 1 fej brokkoli r?zs?kra szedve
- 1 fej karfiol r?zs?kra szedve
- 50 dkg dar?lt h?s
- 1 nagyobb v?r?shagyma
- 1 tv paprika
- 1 paradicsom
- 1 kis konzerv paradicsoms?r?tm?ny
- 2 b?gre rizs
- olaj
- major?nna
- s?
- bors
- pirospaprika
Hozz?val?k a besamelhez:
- 3 ev?kan?l vaj
- 3 ev?kan?l liszt
- 3 dl tej
- 3 dl tejsz?n
- ?r?lt feh?rbors
A r?zs?kra szedett karfiolt ?s brokkolit enyh?n s?s v?zben fed? n?lk?l (hogy a puffaszt? ill?anyagok t?vozzanak) majdnem teljesen puh?ra f?zz?k.
A hagym?t apr?ra v?gva egy l?basban olajon ?vegesre p?roljuk. A t?zr?l leh?zva megsz?rjuk pirospaprik?val, 1 dl v?zzel fel?ntj?k, ?sszekeverj?k ?s visszatessz?k. Hozz?adjuk a kis kock?ra v?gott paprik?t, paradicsomot ?s kb. 10 percig rotyogtatjuk. Belerakjuk a dar?lt h?st, alaposan ?sszekeverj?k ?s feh?red?sig p?roljuk. S?zzuk, borsozzuk, major?nn?val ?zes?tj?k ?s belekanalazzuk a s?r?tett paradicsomot is. Fel?ntj?k 2 dl v?zzel ?s fed? alatt puh?ra, k?szre f?zz?k. Maradjon egy kis leve, ne f?zz?k el teljesen.
A rizst megmossuk, egy ed?nyben olajon, vill?val kavargatva megpir?tjuk. Fel?ntj?k dupla mennyis?g? s?s v?zzel ?s puh?ra f?zz?k benne.
A besamelhez a vajat egy l?basban megolvasztjuk, beletessz?k a lisztet ?s s?r?n megkeverve feh?red?sig pir?tjuk. Bele?ntj?k a tejet ?s tejsz?nt, ?s habver?vel kevergetve s?r?s?d?sig f?zz?k. ?r?lt feh?rborssal, s?val ?zes?tj?k.
Egy t?z?ll? s?t?t?lat ecsettel v?konyan kiolajozunk. Elter?t?nk benne egy r?teg rizst, majd dar?lt h?st, megsz?rjuk brokkoli ?s karfiol kever?k?vel. Beter?tj?k besamellel. J?het az ?jabb r?teg rizs, dar?lt h?s, v?g?l karfiol ?s brokkoli. A tetej?re r?sim?tjuk a marad?k besamel m?rt?st (ha esetleg kev?s lenne, tejf?llel p?tolhatjuk). Megsz?rjuk kev?s pirospaprik?val ?s 180 fokra el?meleg?tett s?t?be toljuk. Addig s?tj?k, am?g sz?pen megpirul a teteje.
Term?szetesen csak karfilolb?l vagy csak brokkolival k?sz?tve is nagyon finom lesz a v?geredm?ny!