Ragacsos, juharszirupos csirkeszárny
sponsored links
A juharszirup az egyik legrégibb édesítõszer. Valójában nem más, mint a juharfa gyantája, amelyet hosszasan, alacsony hõmérsékleten, sûrû sziruposra fõznek. Elsõként az észak-amerikai õslakosok készítették, késõbb õk tanították meg az európai betelepülõknek a tudomány csínját- bínját. A juharszirup egykor pontosan úgy állt az asztalon, mint ma a só ? leginkább azért volt ennyire elterjedt, mert más cukor félét nehéz és költséges volt szerezni. Alapvetõen amerikai, ill. kanadai hozzávalóként ismert, itt is készül a nagy része, minõségük kitûnõ. A származási helyén egyébként szezonális ügy, készítésének akkor lehet nekiállni, amikor a juharfa elkezdi ontani gyantáját, ez általában az év elejére, február, márciusra tehetõ. Kora tavasszal a kézmûves piacokon el is kapkodják a friss termést.
A juharszirup egyértelmûen egészségesebb édesítõ, mint a finomított cukor, ráadásul jellegzetes, érdekes, enyhén ánizsos ízzel bír, amely számos ételt különlegessé tehet. Hagyományosan palacsintára, gofrira csorgatják, de sült gyümölcsökre, vagy gyümölcssalátára locsolva ...