R?csos almatorta
sponsored links
M?r napok ?ta a konyhapulton volt egy kos?rban egy halom, kiss? el?regedett alma, de nem jutottam od?ig, hogy s?tem?ny legyen bel?le. Azt?n megj?tt az ?n megv?lt?m, a B?lint nevezet?. Pesztr?lt engem, am?g az apuk?ja k?rh?zban t?lt?tt egy ?jszak?t, ?s k?zben megs?t?tte az egyik kedvenc alm?s s?tinket. Term?szetesen ?talak?totta ?gy, hogy ?n is ehessek bel?le. (Ez persze arra is utal, hogy ha elcs?bulsz erre a s?tire, haszn?lj olyan lisztet ?s olyan cukrot, ami neked megfelel?.)
Azt gondolom, a r?csoz?ssal sem kell sokat vacakolni. Ez a h?nyaveti, kiss? lompos pont j?. Ugyanolyan finom ?s m?g ?rdekesebb is, mint egy decens torta.
Hozz?val?k:
A t?ltel?khez
- 1 kg h?mozott, felkock?zott alma
- 1 citrom nagyon v?konyan (h?moz?val) leh?mozott h?ja (csak a s?rga r?sz)
- 1 citrom leve
- 1-2 te?skan?l fah?j, vagy m?zeskal?cs f?szer
A t?szt?hoz:
- 20 dkg zabpehely, nem t?l finomra ?r?lve (1 dkg-ot tegy?l f?lre a t?sztaalap megsz?r?s?hoz)
- 20 dkg teljes ki?rl?s? liszt
- 10 dkg cukor mennyis?g?nek megfelel? ?des?t?szer, most 2,5 dkg "negyedannyi"
- 5-7 g s?t?por
- 2 db toj?s
- 20 dkg vaj
Ezut?n a t?szta 2/3-?t a s?t?pap?rral b?lelt (24 cm ?tm?r?j?) tortaform?ba d?g?ny?zte (pici peremet csin?lt a t?szt?nak), belesz?rta a f?lretett zabpelyhet, bele?nt?tte a kih?lt alm?t, majd kukacokat gy?rt a marad?k t?szt?b?l ?s ber?csozta vele a tetej?t.
16 szelettel sz?molva szeletenk?nt 22 g sz?nhidr?tot tartalmaz (alma 139g, zabpehely 112g, liszt 100g). Persze, a t?bbiek nagyobb szeletet ettek bel?le, nekem meg ennyi "j?r", ami az?rt cseppet sem kev?s.