Quinoa taboulleh fetával
sponsored links
A taboulleh (tabulé) saláta az utóbbi években gyakran felbukkan a magyar blogokon - étlapokon nem emlékszem, hogy már láttam volna, de remélem, sokan készítik otthon, mert egyrészt nagyon finom, másrészt nagyon jó az összetétele, és különösen a nyári melegben nagy áldás, hiszen kánikulában egy étkezés is kiváltható vele. Észak-Afrika egyik jellegzetes étele: a forró vízben áztatott törtbúzát (bulgurt) vagy kuszkuszt olívával, citrommal, petrezselyemmel és mentával ízesítik kivétel nélkül minden arab országban, de tetszés szerint hagymát is adagolhatunk hozzá.
Ezen a recepten egy szokatlan változtatás történt: búza helyett az "inkák aranyaként" ismert quinoával (ejtsd: kinoa) készült. A quinoa már több ezer évvel ezelõtt közkedvelt táplálék volt, majd a többi gabonaféle térhódításával háttérbe szorult. Napjainkban újra megtalálható az élelmiszerboltok, bioboltok polcain, sõt a FAO (Food and Agricultural Organization of the United Nations) 2013-as évet a quinoa évének tulajdonította (The International Year of the quinoa).
A változtatásnak két oka volt: egyrészt az, hogy a quinoa gluténmentes, hiszen pseudocereália, vagyis ...