Quinoa saláta és pácolt sült tofu
sponsored links
Sokáig idegenkedtem a tofutól, de az utóbbi idõben több izgalmas receptet is találtam, s azóta többféleképpen is elkészítettem. Sokan nem szeretik a fûszeres ételeket, és azt hihetnénk, hogy a gyerekek sem eszik, pedig kisfiam, B. már egészen korán szívesen evett pikáns fogásokat, mint például a tofut, apró falatokban. Ez az étel a quinoa salátával nagyon laktató, finom, tápláló és egészséges. Ha csak felnõtteknek készítjük, használhatunk kevés chilit is a tofu pácolásához.
Recept:
(Inspiráció és eredeti recept: Vegetariantimes.com)
A recepthez használt bögre 250 ml-es.
Hozzávalók a pácolt tofuhoz, 2-3 adaghoz:
300 g tofu
negyed bögre szójaszósz
1 evõkanál mustár
1 gerezd fokhagyma, összezúzva (opcionális)
1 teáskanál méz
negyed bögre víz
csipet só, õrölt feketebors
Hozzávalók a quinoa salátához:
1 bögre quinoa (170 g)
2 bögre forró víz
só
fél bögre sárgarépa, lereszelve
15 g petrezselyem, felaprítva
1 evõkanál balzsamecet
100 g endívia saláta, frisée saláta, radicchio saláta, kínai kel vagy rukkola (vagy ezek keveréke változó arányban) aprítva
kevés szezámmag a tálaláshoz
1. A tofuból a vízet kipréselem, majd 8 egyforma szeletre vágom.
2. A pác hozzávalóit (szójaszószt, mustárt, mézet és fokhagymát) összekeverem, negyed bögre vizet adok hozzá majd sózom, borsozom. Beleforgatom és bepácolom a tofu szeleteket kb. 45 percre, addig elkészítem a quinoa salátát.
3. 2 bögre vízben megfõzöm a quinoat csipet sóval és borssal kb. 15 perc alatt, majd újabb 15 percig hûlni hagyom. Egy nagyobb tálba rakom, beleszórom a petrezselymet, sózom ha még szükséges. Hozzákeverem a sárgarépát és a zöldsalátát is és a balzsamecettel együtt átkeverem.
4. Egy teflon serpenyõt felforrósítok, majd a bepácolt tofu szeletek mindkét oldalát megsütöm, 3-4 percig, vagy amíg megbarnulnak. Kiveszem õket, majd a tofu szeletek felét a quinoa salátába keverem, a többi szeletet pedig a tetejére halmozom. Szezámmaggal megszórva tálalom.