Pásztorpite
sponsored links
Több változata található a neten. Nekem a legszimpatikusabbnak ez volt, amit ezen a blogon találtam. Nyilván ez sem az eredeti, mert azt bárányhúsból kell készíteni, viszont bizton állítom nagyon finom. Nálam picit módosultak a hozzávalók, így írom le.
Hozzávalók:
- kevés olaj
- 3 db. sárgarépa
- 1 db. vöröshagyma
- 50 dkg. darált sertéshús
- 1 konzerv hámozott paradicsom
- 40 dkg. zöldborsó
- 3 tk. Worcestershire szósz
- 1 kg. krumpli (tisztítás utáni súly)
- margarin, tej
- kakukkfû
- só, õrölt bors
- kb. 1/2 dl víz.
Elkészítés:
A pitéhez elsõ körben készítsük el a húsragut, illetve párhuzamosan ennek megfõzésével tegyük fel a krumplit fõni.
Kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a darált húst, pirítsuk fehéredésig, majd pároljuk meg az apróra felkockázott répa, zöldborsó és paradicsom kíséretében. Fûszerezzük Worcestershire szósszal, sóval, borssal, kakukkfûvel, majd kevés vízzel öntsük fel.
Fedõ alatt fõzzük össze alaposan a ragu alkatrészeit, amíg finom szaftos elegyet nem képeznek.
A fõtt krumpliból a margarinnal és tejjel pürét készítünk.
A pásztor pitét egy kerámia tálban, vagy tepsiben sütjük: alulra a húsragu, felülre pedig a krumplipüré kerül.
Magas hõfokon sütjük kb. 1 óráig, vagy amíg a teteje meg nem pirul egy kicsit.