pásztor pite - light, paleo, alacsony GI - diétásan és a családnak is

2014-01-26

sponsored links


A pásztor pite (abszolút nem autentikus) verziója nálunk úgy néz ki, hogy darált húsos-zoldséges ragu, rajta krumplipüré és sajt. Ennek a francia megfelelõje a hachis parmentier, ebben alul csak hús van, zöldség (és zöldfûszer) nincs. A harmadik verzió az ausztrál húsos pite, melynek ragujában szintén nincs zöldség, de kis keményítõvel be van sûrítve és leveles tészta van a tetején krumpli helyett.
Most mindezek ötvözeteként készült egy diétás változat, amely viszont nem marad alul az eredetiekhez képest. A krumplit a diétás rész tetején édes burgonyával helyettesítettem - a tepsi többi részét azonban krumplipürével fedtem be, így különösebb gond nélkül elkészült a család vacsorája is.



Kipróbáltuk már zellerpürével is, az talán még finomabb. A krumplinál mindenképpen.

Hozzávalók négy személyre (két diétás, két kevésbé diétás adaghoz):
4 db burgonya
2 db édes burgonya (vagy egy közepes zellergumó)
1 dl tej
10 g vaj

1 ek olívaolaj
600 g darált hús
egy nagy fej hagyma
egy-egy db sárga és fehérrépa
só, bors, szerecsendió, majoranna, rozmaring, bazsalikom, babérlevél
worchestershire szósz (ha van)
100 g reszelt sajt (pl cheddar)

A zöldségeket (külön-külön) megfõzzük, pürésítjük sózzuk, borsozzuk, a krumplihoz vajat és tejet is keverünk, a másikhoz nem kell.

A hagymát és a répákat apróra vágjuk. Az olíván megpároljuk a hagymát, ha üveges, mehet hozzá a hús és a répa is. Addig forgatjuk, míg ki nem fehéredik a hús. Ekkor fûszerezzük, és kevés vízzel felengedjük, 10-15 percig pároljuk.

Ha kész, a húst egy tepsibe simítjuk, és az egyik felének tetejére simítjuk a krumplipürét, a másik felére az édesburgonyát (vagy zellert), és megszórjuk a reszelt sajttal.

Középmeleg sütõben addig sütjük, míg a teteje megpirul.

Kcal:

- burgonyával: 591kcal
- édesburgonyával: 517 kcal
- zellerrel:  377 kcal



Folytats a blogon ... lightkonyha.blogspot.com/2014/01/pasz...

sponsored links

Keres?s